Andalusien – först Sevilla och nu Málaga och Ronda

plazaespanasevilla

Nu har vi precis avslutat årets vårresa , som liksom förra våren gick till Andalusien. I förra inlägget, Några dagar i Sevilla – och vi mötte våren, beskrev jag de fyra dagar vi tillbringade i Sevilla. Och nu tänker jag skriva några ord om resten av resan som vi tillbringade i Málaga och Ronda. På Pantertantens sida på Facebook och Instagram finns tolv inlägg med många foton med text från Sevilla och tolv från Málaga, plus fyra inlägg med reseminnen i form av kollage av foton från resan. Av den anledningen lägger jag inte så mycket utrymme till reseberättelse i bloggen, men ändå lite.

Sevilla – Málaga via Córdoba

Vi tog ett snabbtåg till Málaga via Córdoba från Sevilla, det var väldigt bekvämt och snabbt. Men det som tar tid när man åker tåg i Spanien är inte själva tågresan nödvändigtvis, utan biljett- och säkerhetskontrollen före avgång. Tyvärr säger de inget om det, och det står heller inget om det på biljetten så vi blev litet överraskade första gången det hände. På biljetten står det endast att du måste vara ombord senast 2 minuter innan avgångstiden, annars kommer du inte med tåget. Jag skulle rekommendera 15-20 minuters marginal för att köa till säkerhetskontrollen, som ser ut ungefär likadant som vi är vana vid på flyget.

När vi anlände på stationen Maria Zambrano i Málaga från Sevilla, gick vi direkt till biljettkassan och köpte nya biljetter, denna gång till Ronda. Ronda måste man bara besöka när man är på Costa del Sol. Ronda är en mycket speciellt stad belägen på ett par enormt höga klippor med en djup ravin emellan, med en bro som förbinder de två sidorna med varandra. Vi åkte dit dagen efter, och det visade sig inte vara tåg vi skulle åka utan i en jätteflott turistbuss – ett riktigt kap! Dels gick bussen drygt en timme snabbare än tåget skulle göra, men fr a såg vi så mycket mer än vad man gör från tåget. Det var verkligen till vår fördel eftersom vi åkte genom väldigt vacker natur på  gröna slingrande vägar och med fantastiska scenerier och höga bergstoppar i bakgrunden.

Ronda

ronda_collage

Jag tror inte att jag ska försöka mig på att beskriva Ronda som turistmål, det är rättså komplext och jag tillbringade ändå bara fem timmar där. Men det är ett väldigt populärt mål för, jag skulle tro snart sagt alla turister i området . Jag läste någonstans att cirka 70-75 tusen personer besöker Ronda varje dag. Det innebär att det blir litet trångt här och var, och att gatan som leder fram till huvudmålet Puente Nueva, var som en enda lång kö av folk. Puente Nueva betyder Nya bron, och kallas så pga att det finns en gammal arabisk bro.

Ronda är inte bara ett historiskt resmål utan en levande stad med mängder av butiker av alla de slag, modebutiker som även finns nere i Málaga etc. Allt detta skulle nog inte finnas där om det inte vore för turisterna. Jag tyckte mig märka tydliga spår av brittisk påverkan (Gibraltar ligger inte långt borta) t ex i form av ganska många pubar, fish and chips på restaranger osv.

fikairondaDet gick att komma förbi köerna  och trängseln. Vi gick över Nya bron och in i de små gränderna i den gamla stadsdelen nära den gamla kyrkan, och hittade ett trevligt café som serverade bocadillos och ganska gott kaffe, och inte bara öl och tilltugg. Därifrån hittade vi stigar som ledde oss litet utanför de höga klipporna så att vi kunde få litet perspektiv på storslagenheten i såväl natur som byggnadskonst. Vi hittade också den arabiska bron, gamla akvedukter och arkeologiska utgrävningar av det arabiska badet – spännande!

Kollaget här ovan är från den delen av Ronda och visar även på det vackra landskapet som omger staden. Från början tänkte vi att det räcker med att ge Ronda en dag. Men när vi satt i bussen på väg ner igen sa vi att vi skulle kunna bo där några nätter och utforska omgivningarna, vandra etc.

Tillbaka i Málaga igen

elpalmeralDet var uppenbart att den här tiden är en brytningstid för klimatet och vädret även i Andalusien. Det var med några undantag litet svalt i Sevilla i alla fall kvällstid, och det var ännu svalare i Málaga sannolikt pga närheten till havet. Men svalast var Ronda som ligger litet utsatt uppe i bergen, men som likaväl kan vara otroligt hett i den varmaste sommaren. Solen kom fram och värmde innan vi åkte därifrån, men i övrigt småfrös jag och saknade den mössa och de vantar som jag inte hade packat med mig hemifrån.

När vi kom ner till Málaga sent på fredag eftermiddag (exakt en vecka sedan) var det riktigt varmt som kontrast till Ronda. Vi fick då lust att gå ner till marinan för att fira “AW” bland andra fredagsfirande människor, en skön övergång till att senare gå ut och äta. Den stora bilden  högst upp på sidan är tagen när vi gick hem från vår AW, då hade det redan börjat mulna på sig.

antiguamalagaVi valde att de tre kvällar vi var i Málaga, äta på för oss kända ställen sedan förra vårens resa. Restaurante El Jardín ligger granne med katedralen, och har servering både ute och inne. Sista kvällen kunde vi faktiskt sitta ute ända till klockan tio då de stängde köket, så pass varmt var det. De har också tango- och flamencodans och man kan själv också få dansa tango med ett proffs. Taberna La Antigua Málaga ligger nära hamnen och pariserhjulet, ett ställe som ser tråkigt ut på utsidan, men som är personligt och härligt på insida. De serverar särskilt fisk och skaldjur och maten är jättegod till hyggliga priser.

 

Till sist …

ingela_picassoResten av vistelsen i Málaga, dvs hela lördagsdygnet, tog vi det ganska lugnt, andades ut och gjorde bara sådant som vi kände till, gick till ställen vi längtade tillbaka till från förra våren. Till exempel Plaza de la Merced eller Plaza Picasso som det kallas, pga att Picassos födelsehem ligger där. På torget sitter han själv staty på en bänk, där många väljer att låta sig fotograferas i hans sällskap – så även Pantertanten. Och Picassomuseet, som denna vår har en specialutställning om Olga Picasso, hans hustru som var dansös i den ryska baletten och mor till hans son Paul. En fin utställning tycker jag att det var.

Vi klättrade också en bit uppför murarna till befästningsanläggningen El Gibralfaro som ligger mitt i staden, men det blåste så vi drog oss ner i lä och solade en stund i stället. Det enda nya som vi lade till vår repertoar, var Café Central som “alla” pratar om. Vi har vårt favoritcafé på motsatt sida av Plaza de la Constitución, det heter Costa Coffee. Vi tycker fortfarande att kaffet är godare på Costa, men vi åt frukost på Central lördag morgon, och den var väldigt bra faktiskt.

Läs gärna mina fem inlägg från Málaga förra våren, länkarna ligger nedtill.

Ha dé så gott – vi hörs och ses snart igen!

Valborgsmäss och Första maj – vi möter våren i Andalusien

Från havet ser vi bergen och från bergen havet

Picassomuseet, Albaicín och La Alhambra – som riktiga turister

Málaga – museernas huvudstad där konsten bor

Uppochnervända världen – det är varmare här än där

Kategori ,

Läsarkommentarer

Kommentarer

 1. Lisbeth Westerlund säger

  Vilken resa ni har gjort. och vilka upplevelser som Ni fått. Minns så.
  väl min Rondaresa men Bibi och Bernts buss och alla blommande mandelträd. Det var bara så vackert.
  Låter intressant allt vad ni upplevt och sett och hört.

  Stämmer det som jag hört att Ronja Rövardotter delvis spelades in där på Rondas höga berg och djupadalar??

  • Ingela Kumlin säger

   Hej Lisbeth, tack för att du läser min blogg och kommenterar också!
   Ja, det var en härlig resa, den kändes mycket längre än den vecka vi var där,lugn och avkopplande.
   Det där med Ronja Rövardotter vet jag inget om, men jag är ändå ganska säker på att det inte är sant. Så höga berg och djupa raviner visades väl inte i filmen, och för övrigt är jag rättså övertygad om att det är i Dalsland den är inspelad. Det var nog det pengarna räckte till, men där finns faktiskt rättså spektakulär natur på sina håll.
   Ha dé gott vännen, vi ses snart! / Ingela

Trackbacks

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *