Äntligen vår – nu börjar träningssäsongen

Äntligen, efter denna långa och djupfrysta vinter börjar våren tina upp naturen, men också kroppen och själen, helt underbart!

Igår bröt våren igenom vinterns övertag

Igår var den första riktiga vårdagen där jag bor, 14 plusgrader uppmätte vi när vi tog bilen hem från Delsjöskogarna på eftermiddagen. Vid Västra Långvattnet, vårt favoritmål för vandringar och utflykter, hittade maken ett finfint ställe i lä (det blåste en del). Det var mycket snö och is på stigar och vägar, men väl uppe i solen hade det mesta smält bort och de 132 trappstegen ner mot “åttan” var ofarliga att gå på hemvägen.

Första vårfikat utomhus

Hund-som-sover-i-solen

Vi hade förstås med oss kaffe och varsin smörgås, ett måste när det är litet varmare och man kan sitta ute och fika.Där låg vi direkt på marken på varsitt sittunderlag vända mot solen men från sjön, och tittade och hälsade på alla glada människor och hundar som också prövade de knappt upptinade stigarna dit upp. Lilja, vår underbara goldentik (hon är också en pantertant, en pigg tioåring) somnade i solen i mitt knä. Den här dagen kommer jag verkligen att komma ihåg, kan inte minnas att jag nånsin har längtat så att vintern ska ta slut.

En missad vinter

Men ärligt talat, jag har en del ansvar i det själv – förstås – jag har inte alls utnyttjat vintern här hemma. Jag har inte tagit fram skidorna och åkt i skogen eller på någon golfbana i närheten, än mindre åkt iväg till “riktiga” skidspår i Borås, Alingsås eller Ulricehamn. Varför då då, kanske du undrar? Ärligt talat beror det främst på att den här hemsidan och bloggen har tagit väldigt mycket av min tid, så när grejorna inte ens var framtagna så blev tröskeln för hög. Däremot var jag en vecka i Courmayeur och åkte utför, men här hemma – icke. Men jag lär av mitt misstag, så det ska absolut bli ändring på det till nästa vinter. Då ska jag i god tid innan vintersäsongen börjar, ställa fram skidor, pjäxor och ta fram kläder och annan utrustning, och göra i ordning skidorna så att de är i skick. Jag lovar!

Idag började träningssäsongen

Så i morse var det dags, efter tre veckors förkylning och avhållsamhet från träning, bestämde jag mig för att köra en motionsrunda i “vår egen” skog. Nedanför skogen där vårt hus ligger, har det mesta av snön smält bort. Men så snart jag kom upp på skogsvägen så låg snön och isen kvar, och det var litet trixigt att ta sig fram. Men, jag hade bestämt att inget skulle hindra mig. Så, när jag väl var uppe på högst punkten, cirka en kilometer upp i skogen, fanns inte längre någon snö kvar, nästan i alla fall. Det fick bli en powerwalk med inslag av jogging där vägen var tillräckligt bra, med litet höga knän för att inte snubbla på ojämnheter i underlaget. Så härligt det var! Och vartefter jag gick/joggade blev jag varmare och varmare och det ena plagget efter det andra togs av, så till sist hade jag bara ett linne på mig upptill och mina litet för varma tights nertill + skor förstås. Rundan tog litet längre tid än den brukar, på grund av snö och is men förstås också på grund av  att jag har lagt av mig – men det ska det bli ändring på nu.

Fortsatt träningsupplägg

I mitt förra blogginlägg – Dags att planera vårens träning – snart är det barmark – beskrev jag hur jag tänker mig uppläggningen av min målinriktade träning. Så ikväll tar jag fram min kalender och bokar in träningspassen, både de som jag ska göra hemmavid och de som jag ska genomföra på F&S. Jag har redan bokat in ett core-pass i morgon, ett pass som passar mig väldigt bra nu när jag är i ett uppbyggnadsskede, även annars också förresten. Core, det vill säga träning av mage och rygg, särskilt den djupa muskulaturen, är väsentlig för styrkan, stabiliteten och balansen i hela kroppen. Den är alltid viktig att få med i sin träning.

Jag fick en god känsla i kroppen den här helgen, känner att jag är på G, så nu spelar det ingen roll faktiskt om det skulle bli bakslag i vädret. Våren är här och därmed lusten och glädjen att komma ut och röra på sig igen och att träna.

Till sist …

Brukar du lyssna till Pyramiden på Sveriges Radio P1, jag tipsade om programmet för ett tag sin på Pantertantens Facebooksida 

Pyramiden är en programserie “om blivande och nyblivna pensionärer på jakt efter livets mening”. Det senaste programmet som du liksom de tidigare kan hitta via SR Play eller på Sveriges Radios hemsida handlar om Åldrandets filosofi. Lyssna gärna på det och tyck till, jag kommer med största sannolikhet att beröra det i mitt nästa inlägg.

Som vanligt vill jag allra sist be dig att scrolla ner och skriva litet i kommentarsfältet. Jag vill veta vad du tycker, tycker om eller inte tycker om, vad det jag skriver betyder för dig, vad du vill att jag ska skriva om, utveckla etcetera. Jag kan ju inte vara säker på att “hälsan tiger still”, så skriv – lova det!

Förresten, du vet väl att Pantertanten även finns på Instagram och Linkedin – och snart på Pinterest också?

Läsarkommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *