Att balansera stress i vardagen – mina reflektioner

Någon i min närhet tycker att jag ska skriva om att hantera stress i vardagen. Eftersom jag antar att det kan vara ett behov som uttalas på detta vis, tar jag propån på allvar. Jag har mer eller mindre undvikit att blogga om stress, det är ett svårt ämne att skriva kort om. Stress är ett utbrett och komplext problem om man ser till arbetslivet och samhället i stort. Och när jag försöker att bryta ner det och greppa det, är jag i stället rädd för att det kan uppfattas som litet för förenklat. Jag utgår därför från min egen erfarenhet och det jag har lärt mig om att hantera stress under mitt eget 46 år långa arbetsliv. Jag skrev nyligen om stress i form av ett inlägg som handlade om min vurm för att skriva listor: Slav under mina listor – ett mellansnack (länk). Så när jag nu skriver om stress, så kan det hända att det där med listorna kommer upp … som en punkt på listan.

Motverka eller stärka – välja strategi

Ofta uttrycker vi det som att vi ska motverka stress i vardagen, men det menar jag är omöjligt. Jag menar att stress är en naturlig fysiologisk funktion och en naturlig del av livet, så det vi istället behöver göra är att skaffa oss kunskaper om stress. Men framför allt behöver vi stärka oss såväl fysiskt som mentalt för att kunna hålla stressen på avstånd – hantera den – så att den inte tar eller tär på oss. Jag fokuserar här inte i första hand på stressen i sig, utan på sådant som vi kan göra med oss själva i vardagen. Mitt allra främsta budskap är att det som är bra för oss och som vi vanligtvis gör i våra liv, det ska vi fortsätta att göra när pressen ökar, i privatlivet eller på jobbet.

Äta – sova – träna

sovande-kvinnaAtt äta bra och hälsosam mat på regelbundna tider, sova hela nätter utan störning och vara fysiskt aktiv varje dag och träna regelbundet – det är grunden för ett hälsosamt liv. Det är det hälsosamma livet som stärker dig och gör dig motståndskraftig – mot stress bl a. När det börjar tighta till sig på jobbet t ex, eller hemma, gäller det att inte släppa på något av detta. Att inte slarva med frukosten. inte hoppa över lunchen, äta middag när du kommer hem, inte dra ner på rörelse och träning – och framför allt värna den goda nattsömnen. Det är dessa elementära funktioner som gör att du håller i och håller ut.

Mental vila och återhämtning

rorlighet-ryggvridning-knaboj_

I vardagslivet ingår också att ge sig själv en möjlighet till återhämtning, vilket kan innebära en mängd olika saker. Jag skrev ett inlägg om det förra året: Återhämtning – några reflektioner från sommarverandan (länk). Det kan vara att öva yoga, mindfulness och/eller meditation. Mänsklig och kroppslig närhet ska vi inte glömma. Också naturupplevelser t ex i form av promenader, jogging, meditation i rörelse eller vila utomhus, upplevs av många som väldigt betydelsefullt för välbefinnandet.

Arbetstiden – flexibel eller ej?

Flextiden uppfanns för några decennier sedan för att underlätta vardagspusslet och ge oss möjligheten att styra litet mer över arbetstidens förläggning. Det har varit och är rätt utnyttjat en positiv sak. Men det finns en baksida, dvs att vi flexar för att hinna med vårt arbete – då är det inte flex- utan övertid. Vi ska vara noga med våra arbetstider, och det gäller förstås även när det börjar hopa sig på jobbet. Visst kan det vara OK att någon gång ibland jobba över litet grann för att det kör ihop sig. Men när det börjar bli mer regel än undantag att jobba längre dagar för att hinna med sitt jobb – eller att ta med sig det hem – då är det något som är fel i grunden. Då är det din chefs sak att hjälpa dig prioritera så att du kan planera din tid.

Kalendern – din vän inte ovän

kalender_Jag har alltid varit noga med att föra in allt som ska göras i min enda kalender, en för både jobbet och privatlivet. Fördelen är kunna överblicka hela livet samtidigt, och förhoppningsvis kunna påverka så att pusselbitarna passar ihop. Några “regler” kan vara bra att ha, t ex att aldrig dubbelboka mig, det går ju faktiskt inte att vara på två ställen samtidigt. Då får man prioritera/välja eller planera om. En annan bra vana är att boka möten så att det finns tid både före och efter för förberedelse- och efterarbete. På så vis blir mötena bättre och man undviker att lägga uppgifter som ska utföras på hög.

Mitt kanske viktigaste budskap när det gäller kalendern är att schemalägga tid för träning och annan fysisk aktivitet. Inte bara boka in tiden för t ex ett träningspass utan också den tid som behövs för transporter etc.

Att välja till och att välja bort

two-women_När tillvaron börjar kännas svår att få ihop är det dags att stryka i kalendern. Allt som inte behöver göras nu – eller inte alls – tas bort eller läggs “på vänt”. Med ett väsentligt undantag – sånt som fyller på dig! Vi har ofta lätt att tänka att jag inte behöver gå på det föredraget eller den träffen, konserten eller vad det nu kan gälla. Det handlar om att skapa luft i systemet, både för viktiga göromål, men också för dig själv som människa. Att träffa sina vänner, umgås med familjen, komma ut i naturen, lyssna till musik, läsa böcker, uppleva konst, utöva hobbies eller inte göra något alls, berikar oss och bidrar till välbefinnandet.

I att välja välja bort ingår även att säga nej, t ex till nya arbetsuppgifter som läggs på dig. För att inte uppfattas som arbetsvägrare kan du säga att du gärna tar dig an uppgiften när du har avslutat en annan pågående uppgift.

Eliminera tids- och energitjuvar

Vad som ryms under denna rubrik vet du bäst själv, vi har alla våra “tjuvar”. En som har drabbat många av oss – inklusive mig själv – är mobiltelefonen och sociala medier som upptar alldeles för mycket av vår/min uppmärksamhet och tid. Att skapa regler för sig själv, mobilfria tider etc frigör inte bara tid utan även mentalt utrymme. En sådan smart “regel” som vi alla skulle vara betjänta av, är att stänga av och lägga undan mobilen på natten. Det skulle påverka mångas sömn till det bättre, och möjliggöra den livsviktiga vilan och återhämtningen.

kaos-orderDet finns mycket annat som kan stjäla energi, dåliga relationer, ouppklarade “fnurror”, saker som ligger ogjorda hemma som högar av stryktvätt, samtal som ska ringas etc – stort som smått. Allt kan kanske inte undanröjas på en gång, men ibland kan det bara vara bra att medvetandegöra för sig själv vad det är som “gnager”. På så vis kan man lättare lägga det åt sidan – skriva upp det på en lista kanske – för att ta sig an det litet senare. Eller varför inte nu – för att få det undanstökat.

Till sist …

Det skulle vara roligt och intressant om du vill återkoppla på mitt inlägg. Pratar jag nonsens, har du egna och eventuellt andra erfarenheter, tips etc, så dela väldigt gärna med dig till mig och resten av Pantertantens följare genom att skriva en kommentar här nedanför.

livsviktigt-mina-basta-rad-for-ett-langt-friskt-livDet finns hur mycket som helst att läsa om stresshantering och angränsande ämnen. Om jag ska hänvisa till något som jag har läst och tycker om, så är det en bok som jag har refererat till i flera tidigare blogginlägg. Det är min guru, den s k “livsstilsprofessorn” Mai-Lis Hellenius underbara bok Livsviktigt! Mina bästa råd för ett långt friskt liv (1). Den är så bra, för den tar upp hela livet i ett sammanhang, livsstilen, rörelse, sömn och stress och inte minst maten. Mai-Lis bjuder in oss läsare till sitt kök, med härliga hälsosamma recept, sensuella bilder och lagom med näringslära. Den här boken kan du avnjuta som avkoppling och återhämtning och du kommer att få den inspiration du behöver för att i alla fall ställa fram något gott på matbordet.

Ha dé gott och njut av våren som äntligen har tagit fart!

1. Boken är utgiven på Tukan Förlag 2016.

 

Läsarkommentarer

Kommentarer

 1. Charlotta Johansson säger

  Väl skrivet Ingela! Det där med att ha som vision att helt undvika stress och omöjligheten i det var för mig en bra påminnelse. Även om det kan tyckas se ut som att en del aldrig är stressade, så är det ju inte så. Tack för flera bra påminnelser och särskilt vikten av att bibehålla grundläggande rutiner!

  Det är alltid bra läsning här hos dig!

  • Ingela Kumlin säger

   Hej Charlotta, tack för att du återkopplar så positivt på det jag skriver! DEn här ansatsen som jag väljer att utgå från, är den hälsofrämjande och stärkande strategin, och därmed i någon mening förebyggande. Men jag är inte främmande för att man behöver sätta in andra mer specifikt förebyggande åtgärder på såväl individ- som grupp- och organisationsnivå. Men då har vi s a s redan “ställt diagnos”, och jag vill gärna berätta om det som vi kan göra varje dag oavsett om vi känner oss stressade eller inte.
   Hoppas du upplevde någon form av “hjälp”! Kram/ Ingela

 2. Maria säger

  Hej Ingela,
  Som vanligt skriver du klokt om viktiga saker. Jag tror att energitjuvar är något att ta tag i samt sömnen. Blir svårare med åren att sova riktigt gott en hel natt…
  Kram
  Maria

  • Ingela Kumlin säger

   Hej Maria, tack för din kommentar och din positiva återkoppling!
   Det där med sömn hos oss som är litet äldre är ett eget tema, jag tror att jag berörde det i ett blogginlägg om sömn tidigare i år. Den kan förstås också vara påverkad av stress, vi går inte fria i det avseendet, och behovet av “sömnhygien” är lika viktigt för oss som för andra. Men vi ska inte förvänta oss att sova som när vi var trettio eller fyrtio när vi är 60+. Men vi ska sova gott förstås – underbart är kort!
   Ha dé gott! / Ingela

Trackbacks

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *