Bloggen har tagit paus – men inte Pantertanten

Du kanske inte har tänkt på det, du har kanske till och med tyckt att det har varit litet skönt, att det inte har kommit någon avisering om ett nytt blogginlägg på ett tag? Pantertanten har inte bloggat på en månad. Jag vet inte riktigt hur det har gått till, men efter inlägget jag skrev i Torrevieja den 22 februari, så har jag inte skrivit nåt . Men jag har tänkt på det …

Pantertanten blickar bakåt och framåt på en gång

Mitt engagemang i Friskis&Svettis har ökat avsevärt, vilket innebär att jag får svårigheter med att splittra mig på olika uppgifter och aktiviteter. Tiden verkar vara över när jag kunde – och ville? – hålla många bollar i luften samtidigt, så jag väljer att fokusera på en till två saker i taget. Och där har bloggen fått stå tillbaka för ett tag. Det är naturligtvis inte optimalt, men under samma period har jag ägnat en hel del tankar åt hur jag ska utveckla min blogg. Jag kom så långt att jag aviserade att det var ettårsjubileum på gång – 14 februari – och att jag skulle skriva en sammanfattande återblick över “Ett år med Pantertanten”. Men där tog det stopp, jag skrev inte den där återblicken – kanske inte försent ännu? – utan hamnade direkt i frågorna kring hur år två ska bli. Och där befinner jag mig fortfarande, jag återkommer i den saken …

Föreläsning om balans och dagskryss i hälsans tecken

Balansakt_2
Pantertanten balanserar

Vad är det då jag har varit och är engagerad i, det kanske kan intressera dig? Det började med att jag föreslog att jag skulle erbjuda mina Soft-motionärer en föreläsning om balans med tillhörande träningsprogram för hemmabruk. Det har jag kanske nämnt tidigare i bloggen, den genomförde jag i alla fall den 24 januari “hemma” i Mölnlycke – Balansera mera kallade jag den för. Den ska jag snart också genomföra i Torslanda (2 april) och i Askim (9 april). Och i Askim blir det i anslutning till det ett Jympa Softpass med mig tidigare på morgonen. Det är en jättebra idé, med tanke på att jag inte känner de motionärerna, och de inte mig.

Inte nog med detta, nyligen fick jag en förfrågan från min goda vän Babs på Friskis kansli i Göteborg, om jag vill vara med på en dagskryss i hälsans tecken för seniorer till Fredrikshamn och tillbaka. Det blir ett första test med ett samarbete med Stena, och en variant av träningsresa fast bara över dagen med deltagare i min egen åldersgrupp. Jättekul och hedrande tyckte jag, och tycker fortfarande! Tillsammans med Friskiskollegan Marianne ska vi ha ett program med en föreläsning om träning med mera, + att de ska få testa litet Softjympa, Flexträning, kanske balansträning och något annat också – utan att svettas, vilken utmaning!

Att vara Friskisledare

Ingela Friskisledaren
Tillbaka på Friskis

Men i grunden för att jag känt mig litet splittrad ligger också “grovjobbet” på Friskis, det tar också mycket tid och uppmärksamhet. Att göra ett nytt jympapass tar för mig säkert minst två arbetsveckor (80 timmar) med att leta musik, analysera, välja och sätta samman till nåt “blandat och gott” som jag själv tycker om och som är lämpligt för den jympa jag ska göra och som mina deltagare också kan tycka om. Sen ska det sättas övningar till och det är inte alldeles enkelt, att få med allt som ska vara med, på ett genomtänkt sätt och i ett härligt flöde och med någon överraskning som knorr.

Jag har precis kommit igenom en sådan period nu, ett arbete som började i samband med julhelgerna och som sjösattes förra fredagen i Kungsbacka. När det är testat en gång, är det ännu inte helt klart. Men i måndags när jag körde passet för sjunde gången hade jag fått till det så att jag kände mig nöjd, och jag hoppas även motionärerna. Till det att göra nya pass ett par gånger per år och genomföra sina egna pass (jag har två per vecka), kommer även att vikariera på andras pass, när de är sjuka, ska resa bort etc. Så de senaste veckorna har jag haft fyra och t o m upp till fem pass/vecka. Det är inte utan att det känns litet i den gamla kroppen – litet grann i alla fall

Ännu mer engagemang

RoddbatSom du kanske minns, om du har följt mig i bloggen sen förra våren, så var jag initialt ganska tveksam till om jag skulle engagera mig i Friskis igen efter cirka 16 års uppehåll. Men nu är jag där sedan i somras och trivs jättebra och får så mycket kärlek tillbaka från mina motionärer och även mycket positiv återkoppling från Friskis&Svettis. Risken är kanske att jag vill mer än jag kan leverera, jag får vara försiktig med det. Men, hur som helst, har jag också engagerat mig i Roddträning, och håller därför på med en digital Roddledarutbildning. Av den anledningen ska jag om en stund slänga mig i bilen och köra ner till Friskis för att vara med på ett roddpass. Jag behöver träna mycket själv på tekniken, så att jag på ett korrekt sätt kan instruera mina kommande deltagare i en skonsam och effektiv roddteknik.

Till sist …

När alla mina inbokade åtaganden och den kommande Spaniensemestern är över, kommer jag att ta itu med vad som ska bli av Pantertantens blogg och hemsida. Jag åker till Sevilla på söndag och kommer att rapportera från den veckolånga resan i bloggen. Så håll uppmärksamheten skärpt och ögonen öppna … så ses vi snart igen!

Ha dé gott!

 

Läsarkommentarer

Kommentarer

 1. Maria säger

  Hej Ingela,
  Kul att du är igång igen med bloggen. Jag kände igen det enorma arbete som det innebär att sätta ihop ett pass. Många timmar tar det men betalar sig när man får nöjda, rosiga och glada deltagare. Jag var gympa och aerobicledare i säkert 20 år 🙂
  Lycka till med allt du har framför dig.

  • Ingela Kumlin säger

   Hej Maria, och tack för att du läser och kommenterar!
   Jag ber om ursäkt för att inte ha besvarat din kommentar. Jag brukar alltid på en avisering via mejl när det är kommentarer, men det verkar inte ha funkat denna gång.
   Det visste jag inte att du var gympaledare förr, då delar vi en hel del erfarenheter. Och visst “lönar” det sig att anstränga sig för att göra bra program, det är de “nöjda, rosiga och glada” deltagarna, som du så härligt beskriver dem, som ger så mycket kärlek tillbaka.
   Tack för din lyckönskan, och tack också för annat stöd och kreativt tänk! Jag är på G!

 2. Karin säger

  Låter härligt, det där “pensionärslivet”. Kul att det kändes bra med engagemang i Friskis igen efter ett så långt uppehåll.

  • Ingela Kumlin säger

   Hej Karin!
   Tack för att du skriver på min blogg, men detta inlägg hade jag missat – jag ber om ursäkt för det!
   Ja pensionärslivet ja, nu kommer jag inte riktigt ihåg vad jag skrev om det, men det känns väldigt naturligt nu efter ett drygt år. Jag fyller mina dagar med sådant som intresserar mig och som känns betydelsefullt, men jag har alltid litet tid över till att ta det lugnt emellanåt. Lugna morgnar, pauser, promenader osv, precis när jag vill och kan. I övrigt är mycket som tidigare, teater, konserter, filmer och annat kulturellt som känns så viktigt att fortsätta med, inget är förändrat därvid.
   Ha dé gott hälsar Ingela

  • Ingela Kumlin säger

   Hej Kajsa! Jag svarade inte på din kommentar, men tack för hälsningen, det blev en väldigt fin och avkopplande resa.
   Vi får ses snart över en lunch, det måste bara bli litet varmare först.
   Kram/ Ingela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *