Jättebra väder för att sitta inne och skriva blogg igen

Äntligen heldagsregn – mer eller mindre. En jättebra dag för att sitta inne och blogga, det har ju varit väldigt sporadiskt i sommar. Bloggen har helt enkelt haft semester för första gången. Det är också en jättebra dag för att vara inomhus och packa inför den fjällvandring som jag ska påbörja i morgon. Den här bilden tog jag i morse när jag steg upp, och det var lite ovanligt att mötas av den vyn, men jag blev inte ledsen. Däremot är jag lite sur på att det fortfarande på kvällen regnar ganska rejält, jag hade ju tänkt ge mig ut för att motionera lite grann, i alla fall få mig lite frisk luft. Men det åskar och har t o m blixtrat till, och då är det inte jättebra att vara ute och röra på sig. Har man otur så … (Det bättrade på sig senare så jag fick mig en motionstur i skogen innan nästa skur kom.)

Bra eller dålig sommar – vad tycker du?

Nu när jag inte yrkesarbetar längre hör jag förvånansvärt lite av den typen av diskussioner. Det var ju annars legio när alla hade kommit tillbaka från sina semestrar. Och hade det varit blandat väder så var det alltid några som gnällde över att ha fått för mycket regn, medan andra var väldigt nöjda. Bäst var det de (få) somrar som det knappt hade regnat alls, varken i början eller slutet av semesterperioden. Då var alla väldigt nöjda och vi slapp det väderrelaterade gnället. Ibland tror jag att det stod för missnöje med något annat …

Jag tycker att sommaren 2019 hittills har varit ganska bra. Kanske var det lite väl mycket varannandagsväder ett tag i juli, det var lite svårt att planera. Men annars har det väl varit som en vanlig hygglig svensk sommar, som jag brukar kalla det. Vi bor ju inte vid ekvatorn, och det är väl tur det med tanke på klimatutvecklingen.

Fjarilar-i-oregano-
Det svirrar av fjärilar, humlor och bin i oreganon.

Förra sommaren fick vi inget gjort alls pga den höga värmen som fick oss att stanna kvar under parasollet om vi inte åkte till havet. Allt däremellan var otänkbart. Den här sommaren är det precis tvärt om. Vi jobbar på här hemma, Berndt med att måla vårt faluröda hus, och jag med trädgårdsarbete i vid bemärkelse. Det har varit en stor glädje att se “den biologiska mångfalden” frodas i oreganon och bland de prästkrageöar i gräsmattan som jag formade med hjälp av en liten handdriven gräsklippare.

Om du följer mig, dvs @pantertanten.nu, på Instagram och/eller Facebook så har du fullständig koll på vad jag har gjort. Jag har ju “kortbloggat” där som ersättning för uteblivna inlägg på bloggen. Och då vet du isf att jag inte över huvud taget har satt min fot ens nära havet, varken på Särö eller Marstrand där vi har våra “smultronställen”. Och jag har bara badat vid ett enda tillfälle, vid Finnsjön här i Mölnlycke där jag bor. Jag skäms nästan när jag avslöjar detta faktum, vi bor ju bara cirka 175 meter från en badsjö, så vad har jag väntat på.

Ett nytt “element” har kommit in i mitt liv

ingela-med-hundar-vid-finnsjon-
På kvällsutflykt med picknick till Finnsjön. Vitsipp i mitt knä och Lilja nedanför.

Men något nytt har kommit in i mitt liv – Vitsipp, vår blivande hund, en goldenflicka på drygt 2 år. Sedan midsommar har hon bott hos oss, först “på försök”, sen på förlängning och nu snart för alltid.

Hon är en – för det mesta – helt ljuvlig liten (nåja, hon är både högre och längre än Lilja) varelse. Systerdotterdotter som hon är till Lilja, kommer hon från samma kennel, Floprym i Hindås. Hon kan gå lös i skogen och kommer som ett skott på inkallning. Hon vill vara nära mig hela tiden, vilket kan vara lite påfrestande ibland, men definitivt bättre än motsatsen. Det finns en del detaljer att slipa på, men bara vi hittar på nåt roligt som vi ska träna tillsammans så kommer det att lösa sig.

Det tar tid och energi med en ny hund, även om hon är någorlunda vuxen. Jag har lagt mycket uppmärksamhet på att lära känna henne och att röra mig ute med bara henne. Då har vi också kunnat träna på inkallning med pipa i skogen, att sitta och sitta kvar etc. Det är roligt med en ny hund, men den gamla måste också få sitt. Så det är bra att vi är två så att vi kan dela på dem då och då.

Mer från sommaren

Eftersom vi har jobbat mycket här hemmavid har vi inte gjort så mycket utflykter eller skogsvandringar. Utöver kvällspicknicken (ovan) vid Finnsjön drog vi också dit en solig morgon med frukostpicknick och bad. Det var jättehärligt, vi kom ut före (nästan) alla andra och när vi kom hem hade vi större delen av dagen kvar för hemmasysslorna. Vi drog iväg till vännerna i Halmstad en underbar helg för några veckor sedan. En lördag -söndag kändes som dubbelt så lång pga trevlig samvaro, härligt väder och vackra omgivningar.

vallasen-
Vallåsens Värdshus – trädgårdsserveringen

En dryg vecka senare satte vi kosan till Vallåsens Värdshus i Våxtorp vid foten av Hallandsås. Där passade vi på att fira vår 35-åriga bröllopsdag, korallbröllop har jag lärt mig att det kallas. Det var en fantastisk atmosfär att fira i, lite impressionistisk trädgårdsmiljö och invändigt härlig inredning, en underbar frukostbuffé och originella middagslösningar. Testa det, de ingår i STF:s utbud.

Liseberg har bjudit oss på fantastiska upplevelser i sommar: en svårslagen konsert med John Fogerty, en med Mats Ronander och en tredje med Sophie Zelmani – tack Liseberg!

Det som resterar för oss innan vi ger oss in i höstens rutiner är – för mig – en tredagars fjällvandringmed bästa kamraten i Jämtland. (Håll utkik på Insta/ FB så rapporterar jag.) och i slutet av nästa vecka åker maken och jag tillbaka till Cervinia där vi vandrade förra året. Jag älskade ju de vandringar vi gjorde där, så nu ska vi göra om det. Hoppas bara att jag inte blir besviken, man vet ju aldrig när man ska göra om sådant som var en succé. Blir du nyfiken redan nu, kan du söka på Cervinia så kommer de fyra blogginlägg upp som jag skrev då. Många härliga bilder är det också. Det finns en sökruta inne i inlägget, använd den eller gå vidare via den här länken. Fyra inlägg om vandring i Cervinia + ett inlägg om vandringsförberedelser.

Till sist …

Flickan-och-hunden-
Vitsipp och jag i en hage i Halmstad.                          Foto: C. Wildstam

Det dröjer ett tag till innan jag är inne i de gamla bloggrutinerna. Måndag den 26 augusti drar Friskisterminen igång med tre pass/vecka, två Jympa Soft och ett Rodd Soft. Jag tar också den Meditativa vandringen igen, onsdagförmiddagar kommer de att ske. I den vevan kommer jag att börja skriva igen, men riktigt när och om vad kan jag inte säga nu. Det kan bli om vandringarna, om fötter eller om att ta paus – jag får se.

Till dess hoppas jag att du tar hand om dig och skapar det utrymme du behöver för att må bra.

Ingela-namnteckning

Kategori ,

Läsarkommentarer

Kommentarer

 1. Mervi säger

  Hej Ingela! Hörde på radion för en tid sedan ett samtal om vad som menas med vackert väder. Det är ju förstås en definitionssak beroende på vem man frågar. En meteorolog kan ju t ex inte prata om vackert väder i sin väderleksprognos.
  Två fina saker som är highlights i din text är Vitsipps underbara hundliv med friheten att få springa lös och Oreganon som lockar till sig fjärilar och är, vad jag nu har läst mig till, pollinerarnas verkliga favorit.
  Nu har jag äntligen semester och har satt ett mål och det är att promenera minst 10.000 steg varje dag. Är så nöjd med att ha klarat denna lågt, men tyvärr realistiskt sett låga ribba. Började i söndags och är stolt över att jag nådde det med råge igår 😊
  Idag ser det ut som att det får bli en 10.000-stegspromenad i vackert väder med min fina vita regnkappa, för regnet kommer nog även hit till Lomma.
  Önskar dig en fortsatt fin sommar 🌻

  • Ingela Kumlin säger

   Hej Mervi, tack för din positiva återkoppling på mitt förra inlägg – ursäkta att mitt svar har dröjt. Jag har varit i fjällen och vandrat …
   Jag tycker inte att du ska sätta ditt mål högre än 10.000 steg om dagen – det är absolut högt nog. Det motsvarar cirka 7-8km och vem hinner gå mer än så per dag till vardags. När du är ledig är en annan sak, men jag brukar mer tänka att det ska vara 10.000 i genomsnitt isf. Vissa dagar går jag kanske 15-20 tusen steg eller ännu fler ibland, och andra dagar blir det inte alls så mycket pga att jag gör helt andra saker. Du får tänka att det ska vara RIMLIGT och MÖJLIGT att genomföra, och vara snäll mot dig själv.
   Kram och ha en underbar semester! / Ingela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *