Nytändning är mitt nya ledord

Det är mycket hund nu för tiden, men förhoppningsvis ska vi hitta en vardag då det går att hinna med något annat. Som det är nu går allt i ett i ett. Iris, den lilla valpen nu 3 månader gammal, har inte samma rutiner och behov som de två vuxna och de kan heller inte vara tillsammans hela tiden. Så det blir mycket logistik, kompostnät som flyttas vartefter hundarna ska ut och in mellan köket och  olika rum. Kompostnät är svårt att klara sig utan, såväl inom- som utomhus.

gallerI stället för kompostnät

Hundarnas rastgård har fått en ny skepnad. Vi köpte nya gallermoduler som heter vidaXL. Jag gör inte reklam, men vill gärna tipsa för dig som söker nåt nytt och bättre. Vi har satt upp det i stället för det kompostnät som vi har haft sedan Lilja var valp om jag minns rätt – det är 12 år sedan. Rastgården är inte stor, bara cirka 35 kvm intill vår ena uteplats, men det är oerhört praktiskt att bara kunna släppa ut hundarna utan att behöva gå ut själv. Nu känns den ännu bättre med det nya galvaniserade gallret som är och står stadigare än vanligt kompostnät. Dessutom har vissa moduler en liten grind så att man slipper “hoppa bock” över nätet.

Nytändning på bloggen

Det senaste blogginlägget, om Iris som inleder en ny fas i livet för oss – en nytändning! – leder också mig in i en ny fas med bloggen. Den har ju legat väldigt mycket i träda senaste halv- för att inte säga trekvartsåret. Jag har inte haft den rätta inspirationen och har också velat prioritera annat. Men helt plötsligt, när jag var klar med blogginlägget fick jag för mig att färdigställa en “artikel” som har varit på gång sedan förra våren, den om styrketräning.

Artiklarna, nu finns det två, är till för att sammanfatta eller sammanföra fakta som har publicerats i olika blogginlägg. Nu kan du gå direkt in under Artiklar (i huvudet på startsidan) och hitta en sammanställning på en sida. De två artiklar som finns där nu är: “Fysisk aktivitet & fysisk träning ” och “Styrketräning – det du behöver veta”. Vad jag ska ge mig på härnäst får vi se, det kan bli motivation, hälsosam mat, rörlighet – vad tycker du?

Jag kände mig väldigt inspirerad när jag väl kom till skott med färdigställandet av artikeln, och det var jätteroligt att publicera sidan i onsdags morse. Genast fick jag också en recension, eller snarare positiv återkoppling från Bertil Marklund , tidigare  arbetskamrat till mig, läkare, författare och professor i allmänmedicin och folkhälsa:

Jättebra sammanställning! Medicinskt adekvat och samtidigt lättläst!” (B. Marklund)

Precis så som jag vill att det ska vara, korrekt, lätt att ta till sig och förhoppningsvis inspirerande också. Tack, Bertil!

Jag tar itu med gamla synder

För två år sedan tog vi bort två stora skräpiga buskar på olika ställen på tomten. Detta skedde våren 2018, och rabatterna skulle ha planterats sommaren samma år. Men vi vet alla hur den sommaren blev, jättehet och torr och det gick inte att plantera något över huvud taget.  Det skulle verkligen ha varit att kasta pengarna – och allt arbete – i sjön. Varför det heller inte skedde förra året vet jag inte riktigt, men det var kanske en kombo av att maken målade husen utvändigt så ofta och mycket han kunde plus att vi hade en gästhund – Vitsipp – hela sommaren. Det blev helt enkelt inte så särskilt mycket tid över till att planera och plantera rabatter.

Nytändning på tomten också

Men i år skulle det bli av och jag började tidigt. Den ena rabatten började jag skissa på för flera månader sedan, läste böcker, anteckningar, artiklar mm. Och nu har jag köpt växter i omgångar och planterat bit för bit. De två senaste växterna satte jag i förrgår, två blåbärstrybuskar. Den andra rabatten sådde jag faktist äng på förra hösten, men inget kom upp förutom några enstaka blommor – inte mycket till äng! I helgen förbättrade jag jorden med ekologiskt gödslad jord och började  plantera “återvunna” växter.

rabattDet är en bra idé tycker jag att dela växter och sätta på nya ställen eller ge bort. Man måste inte köpa allt nytt, det kostar ju en hel del pengar att köpa växter. Dels har jag fått växter av Louise, min systersons fru, dels delar jag mina egna växter och planterar om i den nya rabatten. Nu ser det ödsligt ut, men när det har vuxit ihop lite bättre och jag också har fyllt på med fler växter kommer det bli en fin perennrabatt. Jag ser verkligen fram emot det, det har varit så tråkigt att ha en tom skräpig jordplätt att titta ut över.

Till sist …

Berndt påminde mig igår att vi ska ha semester i år också, och det har han ju rätt i. Även när man är pensionär behöver man ha semester. Det behövs för nytändningen inför den långa mörka hösten-vintern. Någon resa blir det inte, vi håller hårt i våra pandemi-restriktioner och vill inte ge oss ut i landet. Det skulle f ö inte ens vara möjligt med en liten valp. Men allt som vi behöver göra här hemma, målning, rabatterna – hur ska det gå med det?

Iris_IngelaFår vi bara lite goare väder ska vi nog kunna ta oss ut på några utflykter i alla fall, korta sådana med gångavstånd från bilen. Iris ska ju inte gå några längre koppelpromenader så man får vara beredd på att bära om det är långt till målet. Men Särö Västerskog, Stora Delsjön och någon av öarna i norra skärgården eller Marstrand, dit kan vi i alla fall ta oss utan större besvär.

Hoppas du också får en skön semester någon gång denna märkliga sommar.

Vi ses snart igen!

Ingela-namnteckning

 

 

Kategori

Läsarkommentarer

Kommentarer

 1. Lisbeth Westerlund säger

  många mysiga utflykter i Coronans spår önaskr jag er och att lilla Iris ska orka med en och annan hundpromenad antingen det blir Marstrand .eller Särö.

  och att Ni får njuta en härlig “hemmamester”.

  • Ingela Kumlin säger

   Hej Solveig! Tack för att du läser min blogg och skriver kommentar – det uppskattar jag. Roligt att du uppskattade mitt inlägg. Hoppas att jag ser dig i kommande blogginlägg också – välkommen tillbaka!
   Ha dé gott!
   Ingela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *