Pantertanten är tillbaka – lagom till jul

Nu är Pantertanten tillbaka efter knappt tre månaders “vila”, så när som på en dag! I slutet av september skrev jag ett inlägg om att Pantertanten och bloggen skulle ta en paus. Jag vill inte ägna det här inlägget åt att förklara varför och hur det har varit under pausen, det får bli vid ett senare tillfälle – eventuellt. Idag vill jag egentligen bara tala om att jag lever, har hälsan och att jag är sugen på att börja blogga igen. Och att ha kontakt med er som läser min blogg.

Pantertanten 2.0

Det kommer nog inte bli riktigt på samma sätt som tidigare. Jag har inte en tydlig plan eller strategi, den kommer jag att förfina vartefter. Men en klar ambition är att bloggen ska vara både mer lättläst och lättarbetad än tidigare, och kortare inlägg, det tror jag att du tycker om. Vad jag ska skriva om? Det blir det som finns där när andan faller på, eller det du tipsar mig om.

Pantertanten önskar

Onsketradet
Yoko Ono: Wish Tree for Peace. Centrum för samtida konst, Córdoba.

I oktober fortsatte jag och min man Berndt vår upptäcktsresa i Andalusien, vid detta tillfälle fokuserade vi oss på Córdoba. Av en tillfällighet hittade vi till Córdobas motsvarighet till Moderna Museet, Centro de Creación Contemporanea de Andalucía. Berndt tyckte det såg ut som en lagerbyggnad och var på väg att vända och gå åt ett annat håll. Som tur var framhärdade jag, och vi kom dit. På museet fanns bland mycket annat flera verk av Yoko Ono som gjorde starkt intryck på mig. Inte minst hennes önsketräd  – Wish Tree för Peace – som är planterat utanför entrén. Där hängde jag upp en liten lapp med en skriven önskan. Vad jag skrev? Jag minns faktiskt inte, men det kan ha varit nåt med hälsa, kärlek och vänner.

Pantertanten mot skyarna

Para ver el cielo
Yoko Ono: To see the Sky. Centrum för samtida konst, Córdoba.

Det här verket – To see the Sky – också av Yoko Ono, finns även det på museet. Först stod vi med bakåtböjda nackar och bara tittade imponerat på det. Det är ganska högt som du kan se, och väcker en del frågor. Vi gick iväg till nästa rum, men när vi kom tillbaka efter en stund viskade en av vakterna till oss att vi fick lov att gå upp i trappan, barfota eller åtminstone skolösa. Det var en härligt symbolisk upplevelse att klättra upp där. Mot vad, förutom himlen, vet jag inte, men mot något … förändring kanske.

Förändring som tema

Det blir mer och mer uppenbart för mig att jag inte tycker om att fastna i alltför fasta vanor och rutiner. Det blir tråkigt med upprepningar och till och med med traditioner – till en viss grad. Jag vill gärna göra nya saker, eller bara på ett nytt sätt. Det behöver inte vara himlastormande och omstörtande, men om allt är förutsägbart – då blir det inte så roligt som det annars skulle kunna vara.

Tomten är på väg

Tomten som bor på Kronhusets (i Göteborg) vind – ute på promenad under julmarknaden

Vidare på förändringstemat så kan jag avisera att Berndt och jag ska göra en inte så omtumlande men ändå ganska väsentlig förändring i vårt julfirande i år, på själva julafton. Jag tänker dock inte berätta på vilket sätt, det vore inte så kul att avslöja det nu – tänk om det inte blir av. För att du inte ska bli besviken när jag skriver om det senare, så är det inte så jättestort eller jättespännande – bara annorlunda och litet roligt.

Till sist …

önskar jag dig som läser Pantertantens blogg – och kanske t o m prenumererar på den – en riktigt GOD JUL och ett härligt och spännande 2020! Njut och ha dé riktigt gott! Ät och drick hälsosamt och ta med dig familjen och/eller vännerna ut på en promenad eller till träningsanläggningen – det får dig att må än bättre!

pantertanten_2.0Jag ser fram emot att skriva nya blogginlägg – om vad? – det får du gärna tipsa mig om! Skriv gärna dina tips i kommentarsfältet här nedanför eller kommentera på Facebook eller Instagram.

Ingela-namnteckning

Kategori

Läsarkommentarer

Kommentarer

 1. Åsa Palm säger

  Hej!
  Vad glad jag blev när jag såg att du är tillbaka med nya inlägg. Känns peppande!!!
  Det är nästan dags att önska Gott Nytt År – så jag gör väl det!

  • Ingela Kumlin säger

   Hej Åsa, och vad glad jag blev av ditt glada tillrop ovh uppmuntrande kommentar! Du peppar mig också. Jag hoppas att du ska finna nöje och måt positivt i det jag kommer att publicera framöver. Jag hoppas att du och vi alla har ett gott nytt år framför oss, på det sätt som vi var och en uppfattar det. Vad vill du ha ut av nästa år, och vad vill jag? Det kanske är värt ett försök att blogga om.
   Ha de gott! /Ingela

 2. Lena säger

  Jag en tystlåten norrlänning tycker det är kul att du är tillbaka…ser fram emot att följa din blogg 😍 önskar er en God Jul och ett Gott Nytt År

  • Ingela Kumlin säger

   Hej Lena, tack för att du skriver på min blogg! Och tack för att du visar din uppskattning för att jag “är tillbaka”. Jag hoppas att vi alla får fira goda helger nu och framöver, oavsett vad och hur vi firar – det måste ju inte var traditionellt julfirande.
   Ha dé gott, vi ses i bloggen – skriv gärna igen!
   Ingela

  • Ingela Kumlin säger

   Hej Eva, tack för att du skriver en kommentar i min blogg och att du vill fortsätta läsa mig. Äventyr och äventyr, ja vi får väl se hur mycket det blir av den varan.
   Ha dé gott över alla helgerna och jag tycker vi hjälps åt att göra nästa år till ett gott sådant.
   Kram/ Ingela

 3. Lars Nilsson säger

  Så roligt att du är tillbaka. Jag följer gärna med i dina bloggäventyr.
  Vi önskar er en skön julhelg.

  • Ingela Kumlin säger

   Hej Lars, min trogne följare! Tack för att du läser och skriver kommentarer då och då – fortsätt så!
   Tack för julhälsningen, vi önsker er detsamma!
   Kram/ Ingela

 4. Eva säger

  Så roligt att du är tillbaks Ingela! Det ska bli spännande att höra om dina nya, små eller stora, äventyr. Önskar dig och Berndt Härlig Jul och ett Gott Nytt År!

  • Ingela Kumlin säger

   Hej Eva, min räddare i nöden! Dina glada och konstruktiva tillrop och råd hjälper mig vidare som bloggare. Och du har ju så rätt, hemsidan är alltför fin och värdefull för att läggas ner. Så nu ska jag inte bara förvalta den utan försöka utveckla och sprida den – med en hanterbar insats.
   Kram och njut och koppla av över alla helgerna. Vi hjälps åt att göra 2010 till ett härligt och spännande år!
   Kramar från oss/ Ingela & Berndt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *