Pantertanten blickar framåt – och lite bakåt

Att leva i nuet

Det sägs att vi är dåliga på att leva i nuet, att vi blickar framåt och planerar för mycket. Det kanske inte är så konstigt, nuet övergår ju i framtid på nolltid och det känns inte så framgångsrikt att ens försöka stanna kvar i nuet. Detta säger jag lite grann som ett skämt, men jag tycker att det också ligger sanning i påståendet. Jag tänker på den hädangångne författaren Torgny Lindgren som i ett samtal med en reporter på Sveriges Radio berättade att han hade frågat en psykologiprofessor om hur långt nuet är, och fick svaret att nuet är cirka två sekunder långt. Torgny Lindgren blev inte så imponerad och tyckte inte att det var något att sträva efter att greppa nuet för dessa två sekunder.

Hur som helst har jag kommit fram till att jag vill göra en plan för vad jag ska göra under den närmaste tiden framåt. Detta för att faktiskt ta tag i sådant som jag verkligen vill göra, men som inte blir av när jag går omkring och njuter av att vara pensionär. Nja, riktigt så är det inte, jag är inte precis overksam. Men kanske tar jag inte itu med det som är lite mer komplext och behöver läggas upp över tid. Och kanske blir det lite lättare att vara i nuet om man planerar lite?

pantertanten-balanserarMitt 2019

För att blicka framåt är det bra att först titta bakåt och gör en kort återblick över året som gått. När vi sammanfattar ett år blir det oftast de större händelserna, resorna etc som får beskriva året. Jämför de “året som gick”.sammanställningarna som görs på TV och radio och i pressen. För min del är det skidkursen med Charlotta i Orsa Grönklitt, tre(!) Spanienresor, en vandringsresa till Italien och en till Jämtlandsfjällen, tre teater/operaresor till Stockholm, ett känslosamt dop/konfirmation, en stor bröllopsfest, vår härliga 35-åriga bröllopsdag på Vallåsens värdshus och firandet av bästa vännens 70-årsdag i Stockholm. Puh!, det var mycket det! Men så är det också allt det som är däremellan, det “vanliga” livet i varje enskilt “nu”. Vitsipp som var hos oss från midsommar till november, alla mina jympapass med härliga motionärer som ger mig så mycket kärlek, alla vandringar med eller utan hund/-ar, alla kompismöten och fikor/luncher – ja allt! Jag har ju inte precis för lite att göra, det går att fylla alla dagar med roliga och intressanta möten och aktiviteter.

Att ta sig an ett nytt år

Jag njuter verkligen av att vara pensionär, att rå min tid och att få göra vad jag vill när jag vill. Men det är just det, att göra det jag vill och att verkligen genomföra det, få det gjort! Livet är ju ändligt, jag kan inte skjuta upp det hur länge som helst. Men behöver man en speciell strategi för att ta sig an det nya året? Nej, antagligen inte, livet rullar ju på ändå. Och ingenting har blivit särskilt annorlunda för att vi har passerat ett årsskifte.

Men om man ändå känner att man vill lägga till, ta bort eller bara ändra på något? Nyårslöften fungerar riktigt bra, till trots mot vad många tycks tro. De har oftast karaktären av beteendeförändringar som att börja träna, sluta röka eller gå ner i vikt. För ett år sedan skrev jag ett jättebra blogginlägg (tycker jag själv när jag läser igenom det nu) Ge dig själv ett nyårslöfte som varar livet ut som ger nyttig kunskap och bra tips för att lyckas med sina nyårslöften. Jag skulle vilja tillägga att nyårslöften inte behöver avges exakt vid tolvslaget den 31 december. Ditt nya år kan börja när som helst, bestäm dig bara för när.

new-skills-roadsignMin egen förändring

Min förändring är av lite annan karaktär. Jag har valt ut fyra “saker” som jag ska lägga in i min agenda, saker som jag verkligen VILL göra, och i något fall också BEHÖVER göra. När jag tänker efter, så har de lite olika karaktär.,

Att förbättra min spanska har ett långsiktigt syfte och mål, och kräver därmed också en kontinuerlig och regelbunden insats. Det är inte så annorlunda jämfört med att börja träna regelbundet, vilket jag har god erfarenhet av att ha lyckats med. Så, jag skulle kanske ta och följa mina egna råd och erfarenheter – hur svårt kan det vara?

En annan aktivitet är mer som en punktinsats, något som jag behöver lägga tid på nu i vinter/vår för att iscensätta det på försommaren. Det kan inte vara så svårt att reservera sammanhängande tider nu för inläsning och förberedelser, och få belöningen i vår/sommar när allt är förberett och klart att genomföras och “skörda” resultatet av. Det tredje är en kreativ aktivitet som står på nöjeskontot, som jag inte måste men som jag verkligen vill – jag SKA börja sy igen. Det fjärde som jag har bestämt mig för att göra mer av är att läsa (skönlitteratur). Tidigare har jag alltid brukat läsa när jag har lagt mig på kvällen. Numera är jag så trött och somnar på studs, och det har fått som konsekvens att jag läser mycket mindre än önskvärt. Antingen får jag väl lägga mig tidigare eller skapa lässtunder i soffan dagtid. Vid närmare eftertanke tror jag att detta är den svåraste förändringen av de fyra. Det där med att sitta stilla i soffan är inte min bästa gren …

Till sist …

Jag måste fila lite mer på mina förändringslöften, konkretisera, när ska jag börja, vad ska jag göra, hur osv, Jag får inte mer tid för att jag vill göra mer, och jag vill inte ta bort något som jag gör idag. Så, ett ytterligare “löfte” blir väl att strukturera dagarna och utnyttja tiden bättre. Jag behöver göra någon form av scheman eller “rutiner” som jag har lärt mig av Eva (min webbdesigner) att kalla det för. Det blir en successiv process, inte enstaka insatser.

Flickan-och-hunden-
Vitsipp och jag i en hage i Halmstad. Foto: C. Wildstam

Jag har klippt ett citat ur inlägget om nyårslöften, ett citat som lyfter fram det kanske viktigaste:

förändringsarbetet handlar inte om en kort sprint utan snarare ett maratonlopp kombinerat med hinderbana

Tack för att du har orkat läsa ända hit! Jag vet att jag ofta skriver alltför långa inlägg, men det är ju så roligt att skriva när jag äntligen kommer igång. Ytterligare något jag måste ändra på …?

Ingela-namnteckning

 

Läsarkommentarer

Kommentarer

 1. Lars Nilsson säger

  Så kul att läsa din blogg. Känner igen mig i läsandet efter sänggåendet. Det får bli läsfåtöljen istället. Mitt nyårslöfte är att kunna genomföra Vasaloppet på ett bra sätt den 1 mars.

  • Ingela Kumlin säger

   Hej Lars!
   Tack för att du läser och gillar min blogg! Får du till det där med att sitta och läsa?
   Jag önskar dig stort LYCKA TILL med Vasaloppet! Jag brukar följa det på TV, men i år tvivlar jag på att vi kommer att se det- vi är i Spanien då.
   Kram/Ingela

 2. Eva Synnergren säger

  Hej Ingela! Så kul att få läsa dina texter igen och så överraskande och kul att bli omnämnd. 😊
  Det låter så rätt allt du skriver. Jag vet att du är en väldigt aktiv person som är duktig på att se till att fylla ditt liv med många bra och trevliga saker. Jag tror också att planering behövs för att dessa saker ska hända. För tiden har en tendens att springa iväg utan att man vet vad man gjort. Ett tu tre har man missat att göra allt det där som man tycker om och tiden har bara försvunnit.
  En vän till mig gjorde mig uppmärksam på 202020 – dvs att göra 20 roliga/värdefulla saker under 2020. Det tyckte jag lät bra. När jag gjort min lista ska jag planera kring den.
  Men vi får se, än är min lista inte påbörjad. 🙄
  Ska i alla fall läsa dina fina blogginlägg! 💛

  • Ingela Kumlin säger

   Hej Eva, tack för att du läser och kommenterar – jag uppskattar det.
   Jag läste det där med 202020 och hade tänkt ta upp det i inlägget, men då hade det blivit ännu längre. Kanske kommenterar jag det i nästa inlägg, för mig skapade det lite bekymmer mer än det löste nåt eller gav mig inspiration. Men vi kan väl återkomma till det …? Det känns iaf gott att du bekräftar mig med din igenkänning av hur tiden rusar iväg utan att man får gjort det där som man vill.
   Kram på dig/Ingela

   • Eva säger

    Det ligger säkert i vad man lägger i de 20 sakerna. Om det är en bucketlist så är det saker som man vill/drömmer om att göra, som man ser till att göra. För många av oss kommer vardagen emellan och vi glömmer bort att ta tiden till att göra det där vi faktiskt mycket gärna vill göra.
    Sen får vi ju inspiration av olika saker så olika passar för olika. Och detta passade inte för dig. 🙂

    • Ingela Kumlin säger

     Hej igen Eva!
     Nja, passar eller passar inte, jag tycker inte att det är ett alternativ till nyårslöften eller hellre “beslut att förändra något”, verkligen genomföra något. Jag är specialist på listor, jag gör dem hela tiden, t ex har jag gjort en idag över de saker som jag ska komma ihåg att göra under denna dag. Jag gör också listor på göromål som bör/behöver bli gjorda under en överskådlig tid. De kan också föras över olika områden, tidigare hade jag en för jobbet, en för hemmet och en för mitt eget “privata”.
     Om jag skulle göra en mindmap över saker som jag vill göra under 2020 enligt 202020-tanken så skulle den nog innehålla både “måsten” och sånt som jag önskar. Den skulle jag kanske isf använda för att kolla av: nu har jag en dag ledig, vad av detta vill jag ta tag i då, vad vill jag göra. Men ett nyårslöfte är för mig ett beslut att förändra något, lägga till ett beteende, få en viss sak genomförd och det funkar inte att ha 20 sådana saker att förändra under ett år. Det var det jag fastnade på.
     Ha dé gott! / Ingela

Trackbacks

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *