Pantertanten tar ett steg i taget

I mitt förra inlägg, Pantertanten blickar framåt och lite bakåt – skissade jag några punkter som jag vill förändra/uppnå under den närmaste tiden. Du kan kalla det mina nyårslöften om du vill. Den fjärde punkten på min lista – att få till det där med att läsa skönlitteratur mer regelbundet – antog jag vara det svåraste “löftet” att genomföra. Men det visade sig trots allt vara det lättaste, i alla fall det första som jag fick till – bara så där!

Det första steget

steg-med-roda-skor

Jag lyssnar jättemycket på radio, nyhetssändningar, P1 Morgon, Studio 1, en massa sverigesradiopoddar etc. MEN genom att lyssna lite kortare tid till morgonsändningarna har jag fått tid att läsa en bok till frukosten. Om jag inte ska iväg på morgonen, t ex för att leda ett jympapass, kan jag läsa en till enochenhalv timme (eller mer).

Dessutom, genom att lägga mig en liten stund tidigare på kvällen och gärna avstå från det glas vin som jag tar ibland, är jag inte lika trött när jag lägger mig och kan sitta (obs! viktigt) i sängen och läsa en halv till en timme (eller mer). Absolut toppen! Jag har redan snart läst ut två böcker på 1,5 vecka sen jag skrev det förra inlägget, och det känns bara sååå bra!

Det är också en vinst att jag håller nere vindrickandet, det är ju inte så himla nyttigt även om det är gott ibland. Inte för att jag har någon hög alkoholkonsumtion, men jag vill inte dricka flera dagar i veckan – dubbel vinst alltså. Och är jag pigg på kvällen är jag också pigg på morgonen, så det blir win-win-win. Och jag tycker att jag sover bättre när jag har läst innan jag somnar, annars lyssnar jag mest på poddar/radio då också, vilket ibland håller mig vaken i onödan om det är för intressant. 4 x win totalt alltså – det hade jag inte kalkylerat med!

Steg nummer två

steg-for-steg

Det andra steget blir rättså logiskt, d v s att ta itu med att läsa och öva spanska. Jag ska i alla fall testa att byta ut läsningen, så som jag har beskrivit den ovan, till att istället läsa i min spanskabok vid vissa tillfällen. I en förlängning blir det kanske spanska på morgonen när jag är piggast och annan litteratur på kvällen innan jag ska sova.

Att lyckas med förändringen

Så här som jag gör, kan du också resonera med dig själv kring hur målen/önskemålen kan/ska konkretiseras för att det ska bli möjligt att förverkliga dem. Här blir det också väldigt tydligt att man oftast behöver ta bort något för att lägga till något annat. Det ska vara en rimlig förändring och ett SMART mål. Kolla mitt inlägg från förra nyåret  Ge dig själv ett nyårslöfte som varar livet ut om du behöver påminna dig om mina verktyg.

I fortsättningen

Jag tänker inte planera så mycket mer just nu, jag vill hellre lyckas med ett eller ett par av mina önskemål och befästa dem. Som (nästan?) alltid går kvalitet före kvantitet. Därför ställer jag inte högre krav på mig själv än dessa två förändringar för tillfället. Men, jo då, jag kommer att ge mig på sömnaden och trädgårdsplanerna också, men de får inte konkurrera med och riskera genomförandet av och hållbarheten i de två första förändringarna.

Till sist …

Pantertanten-fikar-Det här fotot är taget på nyårsdagen i år, och får symbolisera ljuset och blicken framåt. Just på nyårsdagen hängde vår hund Lilja med på vandringen till Yxsjön, cirka 6 km t o r. Det är där jag sitter och fikar på fotot. Hon har annars varit väldigt seg och inte så promenadvillig på senare tid, men just den här dagen, helt plötsligt, är hon jättepigg och vill gå långt. Och det håller i sig som tur är, hon är ändå snart 12 år gammal. Jag ser det som ett gott tecken och det ger mig hopp inför framtiden.

Hoppas du också är hoppfull inför ditt nya år!

Ingela-namnteckning

Läsarkommentarer

Kommentarer

  • Ingela Kumlin säger

   Hej Karin! Kul att du läser min blogg och tack för din kommentar och fråga.
   I mitt inlägg om nyårslöften för ett år sedan refererade jag till denna bok: Tio i tolv : en bok om att lyckas med nyårslöften, mål och beteendeförändringar av Alexander Rozental, Martin Oscarsson, Per Carlbring. Natur & Kultur Akademisk
   Jag har skrivit många inlägg på förändringstemat, så om du klickar på kategorin Förändring på den nedre turkosa delen av min sida, så får du upp alla inlägg som tillhör den katogorin. Jag tror inte att jag har med några fler referenser, förutom en artikel av Bodil Jönsson son skriver om att lära nytt som äldre. Särskilt de två första inläggen, dvs de som ligger längst ner på listan, innehåller grundläggande resonemang om beteendeförändring. I övrigt är jag nog mest inspirerad av MI, Motivational Interviewing/Motiverande samtal.
   Ha dé gott! / Ingela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *