Pensionär, senior eller bara ‘har slutat arbeta’?

Nu har jag varit det i tre veckor – pensionär alltså, eller? Jag har svårt med att kalla mig pensionär och säga att jag har gått i pension. Dels vill jag inte riktigt identifiera mig med eller kännas vid tillståndet (än), dels tycker jag att innebörden är oklar. Pensionär innebär ju bara att man tar ut pension, och det kan man ju göra medan man arbetar – som jag gjorde förra året. Vad var jag då? Men man kan också sluta arbeta utan att ta ut pension, och vad är man då? Senior är ett annat begrepp som väl anses vara litet mer neutralt, men det refererar ju bara till ålder. Kanske är det jag är ute efter helt enkelt att varken ålder eller hur jag får min inkomst har någon betydelse – jag vill bara bli sedd för och få vara den jag är och det har inte ändrat sig nämnvärt på den här tiden.

Numera säger jag bara att jag har slutat arbeta, det är det som är den största och mest genomgripande förändringen i mitt liv just nu. Det är det som är annorlunda och som påverkar hela min existens – eller överdriver jag? Jag rår i alla fall all min tid numera, det är skönt, men samtidigt känns det också konstigt att inte längre behöva gå upp halvsex och åka till jobbet.

Förra året förberedde jag mig inför den stundande ledigheten och började jobba 80 %. En härlig tid för övrigt, jag borde ha gjort det långt tidigare för välmåendets och kreativitetens skull. Men så är det ju det där med inkomsten och den kommande pensionen, så då snålar man och fortsätter arbeta heltid hela långa livet. Å andra sidan kan jag idag glädja mig till att ha en skapligt bra pension, så det var nog rätt i alla fall.

Men vad spelar det för roll vad tillståndet kallas, undrar du? Jag tänker att vi så gärna vill stoppa in folk i olika kategorier. Nu ingår jag i kategorin pensionär, och vad säger det?  Jag hörde ett inslag på radion nån gång förra året, de talade om vilka bilder (foton) som används i media för att illustrera en ”pensionär”. En väldigt ofta använd bild i olika media, är en på en 85-årig kvinna som går med stöd av en vårdare i en (sjukhus-)korridor. Jag har inget emot 85-åriga kvinnor, definitivt inte, jag hoppas att jag kommer att bli en själv. Men det illustrerar hur svårt det är med kategoriseringar och hur obegripliga de kan bli. Jag kan inte identifiera mig med den bilden – ännu!

I min blogg vill jag reflektera kring frågor som väcks i mitt nya arbetsbefriade liv, synen på och förutsättningar för åldrande personer i olika sammanhang. “Åldrandet är en process som startar nio månader före födseln” är ett citat av Jan Helander, en mycket erkänd svensk gerontolog. Detta nämner jag för att visa att det inte bara är gamla människor som åldras (!). Jag vill också skriva om hälsa, träning & levnadsvanor. Det finns många hälso- och träningsbloggar, men jag har ännu inte hittat någon som fokuserar på äldres hälsa.

Resor och språk, kultur, hundar och andra hobbies är andra teman. Allt som rör livet som helhet rör även oss som har några fler år på nacken – förstås. Så det kan tillkomma mer på bloggen.

Bara så du vet … jag har inget betalt för att blogga, så om jag nämner en produkt av nåt slag så är det kanske en tillfällighet eller för att jag tycker den är bra – jag får ingen ersättning.

Välkommen att följa mig på pantertanten.nu! Kommentera gärna, jag vill lära mig mer och få din återkoppling!

Kategori

Läsarkommentarer

Kommentarer

 1. Inger Odeholm säger

  Hejsan Ingela! Ska bli så kul att följa din blogg! Bra ide’!
  Hoppas du inte tar illa vara om jag berättar lite. Har nu strax 1 års ”erfarenhet” av ”livet efter jobbet”- och känner mig inte heller som pensionär! Även jag tar friska, dagliga morgonpromenader i naturen, har ju den också inpå knutarna. En verklig ynnest att få börja dagen så, och nu hörs ju äntligen fågelkvitter igen!
  Ja, livet är fullt av möjligheter, och jag har nyligen hittat en ny. Börjat läsa italienska, en nybörjarkurs på Senioruniversitetet. Ända sedan
  20-årsåldern har det varit min dröm att lära mig detta vackra språk! Och döm om min förvåning när jag, kl 9.15 på måndagar, stiger in i de sjudande kurslokalerna – och möts av en hel del män, och många fler kvinnor, från 65 år och uppåt, som alla vill fördjupa sig och/eller lära nytt. Bara italienskan har 26!!! fortsättningskurser. Det bådar gott – och säger ju något om ambitionsnivån på våra ”seniorlikar”. En annan lyckad satsning i nya livet är – körsång! Låter kanske trist, men alls icke, körledarens devis är – alla kan sjunga! Tala om friskvård, 150 pers. i alla åldrar som har roligt, övar till max. på tisdagkvällar. Varje gång går vi därifrån lite hesa, men ack så lyckliga och glada. Rekommenderas starkt!
  Detta var mina tankar ikväll – och möjligen inspiration? för någon därute…..
  Må så gott!

  • Ingela Kumlin säger

   Hej Inger, välkommen till Pantertanten.nu! Skulle jag ta illa upp för att du berättar – nej tvärt om! Stort tack för ditt fina vittnesmål om ”livet efter jobbet” och att du successivt har hittat din melodi. Du kommer säkert att lägga till fler ingredienser till din tillvaro; som jag hör dig lyssnar du både inåt och utåt till de tilltal som når dig – såväl fågelsång som längtan. Det skulle vara intressant att veta när du började höra fågelsången … hur länge det dröjde.
   Vi kan väl börja lista tipsen för inspiration till sysselsättningar, så här kanske:
   – Lyssna inåt och bakåt i tiden. Fundera över om det finns något som du sedan tidigare önskat att få förverkliga, nåt du velat lära dig eller göra?
   – Lär dig ett nytt språk eller ”borsta av” ett språk som du läst tidigare (mitt tillägg, jag ska göra det själv)
   – Börja sjunga i kör – det är både roligt och hälsosamt!
   Stämmer det för dig Inger?
   Må så gott du med, kram och tack igen!

   • Inger Odeholm säger

    Tack, tack för dina uppmuntrande & inspirerande ord, Ingela! 💕Angående fågelsången, dvs. koltrasten i högsta trädet här utanför, hörde jag, trots min starkt nedsatta hörsel (har dock dubbla hörapparater)
    för första gången i år – i mitten förra av veckan.
    Och körsången – är absolut något sprider värme och harmoni – och gör mig glad, väldigt glad! Både den goa’ gemenskapen och den enorma sångglädjen gör verklig skillnad, annars hade vi alla 150 inte otåligt väntat på, trängtat och längtat till terminsstarten den 20/2 – och fortsatt att träffas, termin efter termin…
    DET är rena mirakelmedicinen mot stress & press i tillvaron, allt ”rinner bara av”!
    Tack själv och må så gott, ha nu en riktigt skön helg!

 2. Maria Westman säger

  Hej pensionären! Janne vill inget hellre än bli det. Själv berörs man av nya pensionsregler.. Minst till 67 må man kämpa. Nåja är ändå i rätt bransch . Äldrevården!! Hälsa Berndt

  • Ingela Kumlin säger

   Hej Maria, tack för din kommentar! Inga problem att jobba till 67 tyckte jag, men det beror nog mycket på vad det är för jobb du har, hur du trivs på ditt jobb, hur roligt det är och om du känner att du utvecklas och lär dig nya saker. Vet inte om jag skulle ha jobbat lika länge om jag inte hade blivit erbjuden det spännande uppdrag jag hade mina sista fem år. Jag rekommenderar nog att försöka ändra förutsättningarna för sitt arbete eller helt byta om man inte är tillfreds – om det öht är möjligt.

 3. Diana Eliason säger

  Jätteintressant Ingela! Det behövs människor som du, som är villiga att dela med sig av sina tankar och erfarenheter. Jag ska med glädje och nyfikenhet följa din blogg, då jag också är en alldeles purfärsk pensionär😎. Eftersom det dröjer 3,5 år innan jag fyller 65 år så har jag i dagarna sökt och fått ”pensionärsintyg”, att uppvisas då jag önskar pensionärsrabatt👍😊 Må så gott!

  • Ingela Kumlin säger

   Hej Diana! Tack för att du vill följa mig på vandringen! Jag känner på mig att du kommer att bidra…

 4. Marianne säger

  Roligt att du kommit igång med bloggen. Ska bli intressant att få följa dig i ditt nya liv. Kan vara ett bra sätt för mig att närma mig mitt egna uttåg från arbetslivet. Lycka till med bloggen!

  • Ingela Kumlin säger

   Hej Marianne, tack för kommentar och att du vill följa mig. Vore kul om jag kan bidra till något som har betydelse för dig.

Trackbacks

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *