Picassomuseet, Albaicín och La Alhambra – som riktiga turister

Det har varit ett par långa dagar med turer runt om i Andalusien när jag inte har haft möjlighet att skriva, så nu går jag tillbaka några dagar i berättandet …

Málaga dag 3 – Picassomuseet

Morgonpasset

Onsdag morgon var det vanlig vardag igen, dagen efter 1 maj. På morgonen gav jag mig ut iklädd träningskläder och joggingskor, för att röra litet på mig. Det blev en kortare tur fram och tillbaka genom Parque de Málaga, den park som ligger utefter Paseo de Espana. Jag tog en power-walk åt ena hållet och en joggingtur tillbaka hemåt igen, och nånstans på mitten stannade jag till och gjorde mina ben- och balansövningar. Tjugo minuter totalt var jag ute, inte så långt eller länge, men väldigt skönt för att väcka och värma upp kroppen. Borde alltid göra så.

Museibesöket

Vi tillbringade en stor del av dagen på Picassomuseet, dit vi hade köpt biljetter på förhand för att slippa köa. Picasso föddes i Málaga, därav att det finns ett museum här. Jag har också varit på Picassomuseet i Barcelona tidigare, men det här i Málaga tyckte jag ännu bättre om. Det var en fantastisk upplevelse att gå omkring där, trots väldigt mycket folk, turister förstås och skolklasser i olika åldrar. Jag tyckte att jag fick en fin överblick av Picassos konstnärskap och även en insikt i hur han själv såg på sitt måleri.

En cappuccino i museets patio
En cappuccino i museets patio

Kaffepaus med eftertanke

På museet finns ett café och en patio med trän och blommor, där vi kunde rasta mitt i besöket med en cappuccino och lite vatten. Det var ett underbart ställe att reflektera över det vi dittills hade sett. På museet fanns en specialutställning, som vi gjorde efter pausen. Den handlade om Fellini som drömde fyra drömmar om Picasso under sitt liv. De kände inte varandra, men dessa drömmar hade stor betydelse för Fellinis konstnärskap och filmskapande – det var en mycket intressant och litet drömsk film.

 

El Jardín Málaga
El Jardín Málaga

Middag på El Jardín

Denna kväll, den tredje dagen, fick vi äntligen ett bord på El Jardín, en mysig restaurang med kvällssol på uteserveringen, alldeles intill katedralen. Vi drack varsitt glas med vitt vin från Rueda och åt grillad Dorada (guldsparid på svenska, säger lexikonet) till det, det smakade verkligen jättegott.

Granada dag 4 – Albaicín och La Alhambra

En lååång, välfylld och väldigt lyckad dag

Vi åt frukost litet extra tidigt för att hinna i tid till den lilla Mercedesbussen som skulle föra oss från Plaza de Toros (tjurfäktningsarenan) i Málaga till Granada. Det är ett känt faktum att man måste köpa biljetter till La Alhambra i god tid på förhand, för att ha en chans att komma in. Vi köpte hela paketet för att göra det bekvämt för oss, och det visade sig vara ett lyckat beslut. Vi slapp alla bestyr med buss eller tåg, anslutningsbussar, det ingick två otroligt kompetenta och trevliga guider och allt flöt på väldigt bra hela tiden.

Ja, vad ska man skriva om denna obeskrivliga erfarenhet, alla ord blir så futtiga. Ja kanske att det måste upplevas på plats helt enkelt. Vi fick  först en och en halv timmes egen tid i Granada, då vi landade framför katedralen på ett café och intog en enklare lunch och lärde känna ett holländskt par som vi bytte adress med.

Flicka i grön känning i Albaicín
Flicka i grön känning i Albaicín

Albaicín

Bussen tog oss sen upp till Albaicín, som är den ursprungliga arabiska/moriska stadsdelen med moskéer ombyggda till kristna kyrkor och otroligt vackra “carmen”, vilket innebär fyrkantiga små trädgårdar med en brunn i mitten i enlighet med arabisk tradition. Vi blev guidade runt bland husen i ett stundtals kryllande folkliv, det var Fiesta de la Cruz (korsets fest), med många små flickor uppklädda i traditionella klänningar. Från Albaicín får man en magnifik utsikt mot ett snöigt Sierra Nevada och mot La Alhambra. Det var mycket pedagogiskt med det upplägget, för därefter åkte vi runt stan för att komma till det som var det stora målet för dagen …

Portal La Alhambra
Portal La Alhambra

La Alhambra

La Alhambra, som de allra flesta känner till, är  ett enormt borg- och palatsområde avsett får såväl försvar som för boende och dagligt liv. Det ligger högt upp och ger besökare  otroligt vackra vyer över Granada och omgivningarna. Byggnaderna uppfördes framför allt från 1250-talet till 1300-talets slut och byggnadsstilen är islamisk och bara sååå vacker.

Trädgårdskonst

Eftersom jag nyligen har avslutat en kurs i trädgårdsdesign, var jag nog trots allt, mest upptagen och imponerad av växtligheten och alla otroligt vackra planteringar. Hur som helst, åk dit och upplev det själv om du inte redan har varit där. Jag kan verkligen också rekommendera en paketresa där allt ingår (förutom mat under resan). De guidade turerna tog tillsammans cirka tre och en halv timme, längre än så skulle jag i alla fall inte ha orkat med att ta till mig all information och röra mig runt där, så vi var helnöjda.

 

Till sist …

Tillbaka i Málaga vid halvåtta tiden på kvällen, gick vi direkt och letade upp en restaurang som vi hade sett en annan kväll, Taverna La Posada. Inte någon uppseendeväckande restaurang, men väldigt god mat och rikligt, bra när man inte har ätit så mycket under dagen. Trevlig personal därtill och små “eldstäder” mellan borden på uteserveringen, skönt när kvällarna blir litet svala.

Hasta luego – nos vemos otro día!

PS. Bilden högst upp på sidan är fasaden på en av Málagas saluhallar – vacker eller hur?

Kategori ,

Läsarkommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *