Slav under mina listor – ett mellansnack

Skriver du listor? Att-göra-, kom-ihåg-, inköpslistor – kärt barn har många namn. Jag tror att jag alltid har gjort upp sådana listor, åtminstone känns det så nu där jag befinner mig sent i livet. Jag har alltid tänkt att det har varit och är till min hjälp, att jag avlastar hjärnan och mitt kom-ihåg och därmed ökar sannolikheten att jag ska uträtta allt som jag föresätter mig. Men idag har jag börjat tänka i andra banor …

Att lista eller inte lista – det är frågan

Varför ställer jag mig den frågan, varför problematisera något som känns så självklart och bra? När jag fortfarande yrkesarbetade, hade jag ofta flera parallella listor, definitivt en lista på jobbet och en för hemmet, ibland också en för fritiden. Men det kunde också finnas listor i listorna, listor för något speciellt område som stod på “huvudlistan”. En sådan lista skulle närmast kunna liknas vid en mindmap. Det låter väl jättebra tycker du – men det kan faktiskt bli litet för mycket också. Allt som står på listorna blir inte alltid utfört, så är det också. När jag har strukit tillräckligt mycket på en lista, börjar jag på en ny och för över sånt som är ogjort, och vissa punkter förs över gång efter gång ….

Lena Ph skriver också listor

checklist

Såg du Lena PH´s senaste (?) show, den sändes på SVT för inte alltför länge sedan. Hon berättade om sina hobbies, vilket hon inte verkar ha så många (min reflektion). Hon fick ta till litet allt möjligt för att det skulle bli något att tala om, t ex detta med att skriva listor. Det uppstod stor igenkänning hos mig när hon berättade om hur hon gör. Medan hon håller på att utföra sina sysslor och successivt bockar av på sin lista, kan hon t ex komma på att hon har startat tvättmaskinen också, och då för hon upp det på listan trots att det redan är påbörjat, för att få ännu en punkt att checka av. Det var väl litet charmigt, eller hur? Så kan jag också göra … om sanningen ska fram.

Listornas vara eller inte vara

Jag upplevde helt plötsligt att listorna nästan började stressa mig. Jag skrev en lista i morse för att slippa hålla allt i huvudet, och den blev ganska lång. När jag tittar på den så kan jag känna en viss press, ska jag göra allt det där, vad ska jag göra först, och sen, och därefter ….  jag kan fastna i en massa olika överväganden och inte komma till skott, och istället för att vinna tid, förlora den.

stickies

Jag börjar luta mot att jag istället för att göra listor, ska göra det som faller mig in, det jag får syn på just nu och som jag känner för. Jag ska kanske överväga att sluta med listorna så här på gamla dar? Nja, förresten, inte alla listor. Det finns åtminstone en typ av lista som är oöverträffad – inköpslistan. Att skriva upp sådant som saknas i hushållet, vartefter det tar slut, det som behövs för att kunna laga kvällens middag eller få till en hygglig frukost – basmaten. Jag tycker det är så befriande med inköpslistan när jag kommer till butiken, det går så fort och lätt att handla då.

Till sist …

selfie

Jag ska avsluta det här inlägget, publicera och dela, och sen då? Jo, då ska jag börja beta av på min lista: putsa och ställa undan vinterskorna, stryka och hänga upp fräscha draperier i hallen – det får räcka för ett tag. Det finns ju annat än det som står på listan som också ska göras: rasta hunden, äta lunch med Eva som har gjort min fina hemsida, träffa Pia och gå i skogen med våra hundar senare idag.

Känner du igen dig i mina listor och reflektioner? Vilka listor gör du, följer du dem och har du några bra tips på hur du får det att fungera på ett smart sätt? Dela gärna med dig i kommentarsfältet.

Ha dé gott – vi hörs och ses snart!

Kategori

Läsarkommentarer

Kommentarer

 1. Ragnhild säger

  Man kan se saker på olika vis. Jag tycker snarare listor låser fast dig istället för att underlätta! Befriar du dig från dem ock låter varje dag börja med ett tomt exellark kommer du snart att se hur välfyllt det blev vid dagens slut; fyllt av det dagen gav utifrån olika infall, skeenden och behov;
  Att möta dagen utan lista kräver ju lite mod; modet att släppa kontrollen och möta den okända dagen med öppna ögon!
  Bara en reflektion medan jag packar för två resor och samtidigt får städat; fram och undanplockat och hittar / upptäcker trevliga saker
  i ” vrår” och skåp!
  PS. Menade snarast bort från exellarket in i det blanka olinjerade wordarket!

  • Ingela Kumlin säger

   Hej Ragnhild, tack för att du läser och kommenterar min blogg!
   Jag förstår verkligen din kommentar, men riktigt så har nog inte listorna funkat för mig, de löper vanligen litet mer över tid. Men visst, jag gör ofta så att jag på kvällen innan eller på morgonen medvetandegör för mig själv vad jag behöver göra under dagen. Inte sällan är det ju så att vi faktiskt har saker som måste/bör göras inom en viss tidsfrist av en eller annan anledning. Men jag tror absolut på ett friare förhållningssätt till listorna – jag ska öva på det – och att börja dagen med ett blankt wordark snarare än ett exceldito. Jag har alltid tyckt bäst om helt vita olinjerade/orutade papper – de väcker fantasin och ger möjlighet till annat än att skriva.
   Kram på dig och lycka till på dina resor!
   PS. Jag blir nyfiken på de trevliga saker som du upptäcker i vrår och skåp – du får berätta!

Trackbacks

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *