Solen gör gott för själen så här års

Idag var en fantastisk dag på många sätt. Vi var lediga båda två, maken och jag, och hade lyssnat på väderleksprognosen som sa SOL! När såg vi den senast? Det har varit en osannolikt regnig, blåsig och mörk vinter och nu det sista också vintrig och kall. Men nu har i alla fall ljuset börjat komma tillbaka till oss, det gör 50 minuter på morgonen och 1 timme och 20 minuter på eftermiddagen sen det var som mörkast, mer än 2 timmars skillnad totalt! Det betyder oerhört mycket för välbefinnandet och för att kunna utnyttja dagen till mer än att bara jobba – för dem som gör det …

Nu har för övrigt en process startat i EU initierad av Finland, för att eventuellt ta bort sommartiden. Jag har stor respekt för dem som upplever negativa konsekvenser av tidsomställningarna, men låt oss få behålla sommartiden men gärna året runt. Det blir så himla mörkt på eftermiddagarna på hösten, och utan sommartid sker det väldigt tidigt. Tänk dig att solen går ner halv fem i slutet av oktober redan vid vintertid (normaltid), då är det svårt att utnyttja dagen och man får tidigt dra sig inomhus.

Idag var det som sagt dessutom soligt och vi hade bestämt oss för att lägga några timmar på vandring. Eftersom det har regnat mycket tidigare och det har frusit till i skogarna, valde vi att inte gå de hala skogsstigarna. Så vi gick helt enkelt runt båda Delsjöarna som vi har rättså nära till, cirka en mil runt. Och väldigt skönt att gå en vandring på en vardag när inte så många är ute och rör på sig. Men vi var inte ensamma, långt ifrån. Vi gick medsols för att i mesta möjliga mån slippa västvindarna och det visade sig funka ganska bra. Helt underbart var det, och Lilja som nästan gångstrejkade igår var pigg och knatade på. Jag hade med dummie och pipa så hon fick apportera när vi fikade i klaraste sol på en bänk i backen ner mot sjön vid Delsjöbadet.

Vandring stärker vår hälsa

Tänk så mycket som händer med oss när vi är ute och när vi rör på oss litet längre. Jag kommer in i ett hypnotiskt tillstånd, särskilt efter fikapausen, jag bara lufsar på och låter tankarna flöda, komma och gå. Det behövs inte någon kurs, CD eller app för att nå mindfulness då. Avslappningen kommer dessutom som ett brev på posten efteråt när jag har kommit hem. Då kan jag gärna stanna upp en stund och låta den naturliga avslappningen få ta plats i mig, fylla mig. Därefter brukar jag bli väldigt pigg och aktivitetslysten, jag kan sätta igång små projekt, laga mat, städa eller tvätta – eller bara njuta, kanske sätta på litet musik. Eller sätta på bastun för att värma upp mig och tvaga bort svetten – underbart!

Vad gör kroppsrörelse utomhus med dig – har du något särskilt minne att dela med dig av?

Läsarkommentarer

Kommentarer

 1. Lotta P säger

  Hej Ingela! Vilken fin blogg!
  En av de saker jag uppskattar mycket med pansjolivet är att få vistas utomhus,dagtid mitt i veckan!! Vintern känns inte alls lika mörk och lång längre! Lyxigt! Kram Lotta P

  • Ingela Kumlin säger

   Hej Lotta, kul att du också är med mig och tack för den positiva återkopplingen!
   Jag håller verkligen med dig om att det är så skönt att kunna komma ut dagtid alla dagar i veckan, det har jag redan hunnit erfara. Över huvud taget att ’rå min tid’, det vill säga att kunna göra vad som helst – eller ingenting – när som helst.
   Ha de gott – vi hörs av!

 2. barbro Gårdelöv säger

  Hallå Ingela!
  Så himla fin din blogg/hemsida är!!! Känns härligt positiv och fräsch. Snart är ju jag också en “panter” så jag följer dig i dina fina fotspår. Vilka sköna bilder!

  • Ingela Kumlin säger

   Tack snälla du, Babs! Jag suger i mig all positiv återkoppling på min sida och mina inlägg. Det är nervöst må du tro att publicera en egen sida, det är som att gå ut naken och ställa sig på ett torg till allmän beskådan. Nåja, så många har väl inte sett eller läst den än, men potentiellt skulle det kunna vara det.
   Du får väldigt gärna bidra till sidan genom att kommentera inlägg, och när jag kommer till hälsoråden så är du ju en stjärna, särskilt när det gäller träning. Glad att ha dig med!

 3. Kajsa Frick säger

  Hej!
  Kul att se att du har kommit i gång med bloggen. Vi har ju följts åt genom åren och jag har alltid tyckt att du är så entusiastisk, energifylld, pigg och en inspiratör. Har varit bra för mig att ha flera olika kvinnliga förebilder runt omkring mig. Nu när vår gemensamma vän inte finns kvar så kommer våra vägar inte att korsas lika ofta. Därför tycker jag att det känns extra roligt att få följa dig här. Kram kram

  • Ingela Kumlin säger

   Hej Kajsa, kul att du har hittat mig och är med mig!! Tack för de vackra orden också, och så fantastiskt att få vara en av dina förebilder, det anade jag inte! Det är väl ett bra sätt att korsa varandras vägar på nätet, men inget hindrar oss från att träffas rent fysiskt också. Vi är ju inte långt borta från varandra … Men vi ses här på min site så länge. Kram till dig också.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *