Tålamod, grit och ett flexibelt mindset för förändring

Minns du att jag skrev ett inlägg om tålamod i somras? Det blev ett mycket uppmärksammat inlägg, det var uppenbarligen många som berördes av temat. Hur är det för dig, reflekterar du över ditt tålamod och din uthållighet? Läs gärna det förra inlägget om du vill ha bakgrunden.

I inlägget nämnde jag också en bok som jag hade råkat på, en bok som heter Grit – konsten att inte ge upp av Angela Duckworth (NoK 2017), som jag gissade skulle ha betydelse för mina reflektioner kring begreppet tålamod. Den boken har jag nyss haft till låns från biblioteket, jag fick vänta länge på att den skulle bli tillgänglig. Det är den boken som är utgångspunkten för dagens inlägg.

Grit - konsten att inte ge upp (framsida)Grit – vad är det?

Den kanske bästa definitionen på grit hittade jag på insidan av bokomslaget:

Att ha grit är att falla omkull sju gånger och resa sig åtta.

Torkel Klingberg, professor vid Karolinska institutet,  har skrivit förordet till Duckworth´s bok och har tillämpat hennes teorier i sin forskning. Han översätter begreppet grit till svenska med orden driv, ihärdighet och “jävlar anamma”. Han förklarar att grit är en förmåga att hålla fast vid långsiktiga mål, inte bli distraherad och inte ge upp vid motgångar.

Talang eller grit – vad är vad?

Framgång förklaras ofta med talang, att den som t ex är bra i en sport är det på grund av talang. Oftast talas det inte så mycket om det arbete, den envetenhet, de rutiner och otaliga upprepningar av träningsmoment som ligger bakom, eller vad det är som har fått just den personen att hålla ut och fortsätta dag ut och dag in, år efter år… Den enda som jag på rak arm kan komma på  just nu där det har lyfts fram, är Björn Borg och hur han stod och nötte och slog tennisbollar mot en garageport i Södertälje, och aldrig ville sluta.

Talang är ett begrepp med synonymer som begåvning och medfödd förmåga eller  gåva, vilket antyder att det är något som man har fått “gratis”  och som sitter i generna. Men Angela Duckworth har visat att det inte alltid är de som är mest talangfulla eller är smartast, som lyckas bäst, t ex slutför en krävande utbildning, når till de högre nivåerna i en akademisk utbildning etc.

I stället är det som är gemensamt för dem som lyckas bäst, att de har passion och uthållighet, inte strävar efter kortsiktiga belöningar utan har ett långsiktigt mål, håller fast vid det och har ett driv att nå dit – inte för att de måste utan för att de älskar det – grit!

Utifrån exemplet Björn Borg ovan, skulle jag drista mig till att säga att hans talang kanske var en tidigt utvecklad grit framför en talang för tennisspel.

Grit – en del av personligheten eller går det att lära sig?

Grit_en planta i muren

Torkel Klingberg har i sin forskning sett att grit relaterar till centra i hjärnan, en del av hjärnans motivationssystem, som inte reagerar på belöning utan har med förmåga att sträva mot framtida mål att göra. Det är delvis genetiskt betingat, men uppväxt och erfarenheter har betydelse för att utveckla grit.

Grit är en psykologisk faktor – en aspekt av personligheten – inte ett statiskt personlighetsdrag, utan mer som en färdighet som kan tränas upp. Det visar sig som en vilja till ansträngning, vilken är kopplad till uppmuntran och utveckling av självförtroende – att du tror att du ska klara av det. Det är ansträngningen som ska uppmuntras – inte resultatet. Det är när det fungerar för dig som du väljer att fortsätta anstränga dig.

Lär dig grit med ett “flexible mindset”

Angela Duckworth har visat att barn blir mer uthålliga om de förstår:

– att de måste öva på något svårt för att bli bättre på det
– och det nödvändiga i att ibland misslyckas och bli frustrerad

Grit_lära sig matematikDetta kallas för flexible mindset och kan (bör?) förmedlas både av föräldrar och lärare. Till exempel är ingen bra eller dålig på matematik från början, alla föds utan mattekunskaper, de uppnås i stället genom träning.

Motsatsen till ett flexible mindset är ett fixed mindset, t ex att tänka på sig själv som “jag är dålig på matte”. En sådan inställning kan innebära att inte vara beredd att kämpa för att bli bra på matte.

I stället bör barnen få träna på att sätta upp mål, kämpa och anstränga sig. Den första belöningen är att ”klara av”, det mår de väldigt gott av. När barnen börjar belöna sig själva med vad de har gjort och att de är nöjda med sig själva, då börjar det hända bra saker. Vi kan stödja dem genom att säga saker som t ex: Är du nöjd? Berätta något du blev extra nöjd med idag, i stället för att t ex fråga: Hur många mål gjorde du idag?

Vad kan vi lära av grit?

Jag tycker att det jag har läst om begreppet grit bekräftar och vidgar min uppfattning om vad som krävs för att “lyckas”. Du måste definitivt inte vara ett geni eller jättebra på något innan du börjar försöka bli bra på det. Någon gång måste du börja, och som jag brukar säga – “vi går en kurs” eller “vi är här för att träna”. Väldigt mycket av det som har beskrivits utifrån ett barnperspektiv tycker jag även är överförbart till vuxna.

Grit_skygglapparOm du vill lyckas med något, så ska du hitta något som är intressant för dig (inte nödvändigtvis “roligt”), något du verkligen vill göra eller uppnå, det är en bra förutsättning. Om du dessutom får belöningen att det funkar för dig, du kan och du blir nöjd med dig själv och  får uppmärksamhet – då är chansen stor att du fortsätter med det.

Jag brukar säga att du ska sätta på dig skygg-lapparna när du har bestämt dig för att göra en beteendeförändring – det låter som att det skulle kunna vara besläktat med grit, tycker du inte det? Och att vi ska misslyckas för att lyckas, känner vi igen från Motiverande samtal – så det är mycket med grit som stämmer med annan teoribildning.

Till sist …

Jag tycker att jag har fått en fördjupad syn på begreppet tålamod i relation till förändring, inlärning och utbildning, genom att ersätta tålamod med “grit”.

Om du vill veta mer om grit, rekommenderar jag dig att lyssna på ett radioprogram från Kropp & själ i P1 – Skaffa mera grit. Du ska naturligtvis läsa boken om du är intresserad. Men lyssna gärna på programmet innan du bestämmer dig för att skaffa boken – det gav i alla fall mig mycket.

Ha dé så gott till vi ses igen!

 

* SAOL = Svenska Akademiens Ordlista

 

Läsarkommentarer

Kommentarer

 1. Lisbeth Westerlund säger

  Det här med tålamod tycker jag är jätteintressant.
  Och har alltid sett forskarna som det goda exemplet. De måste ju “misslyckas” massor av ggr innan de når sitt mål.
  Och så funderar jag mycket när det gäller mitt barnbarn. Han vill så lätt ge upp genom att kalla sig själv dålig. Så vi har pratat mycket om tålamod. När det inte ” går vägen,som han tänkt sig”
  Men även när det gäller mig själv. Ex balansträningen,som kan bli så lätt att hoppa över,fastän jag vet att den är jätteviktig. jag får fördjupa mig lite mer i detta.
  Tack för Ditt inlägg.

  • Ingela Kumlin säger

   Hej Lisbeth och tack för din kommentar! Roligt att du är intresserad av tålamod och grit som jag skrev om senast. Jag tycker att du ska lyssna på Kropp & själ, det program som jag länkar till, så kanske du får lite idéer kring ditt barnbarn. Det är kanske inte tålamod han behöver, utan att få hjälp att förstå att han inte kan kunna allt början. Det vore roligt om mitt inlägg kan hjälpa någon, Ha dé så gott! / Ingela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *