Valborgsmäss och Första maj – vi möter våren i Andalusien

Sol, vind och vatten, höga berg och djupa hav” – så löd rubriken på ett tidigare blogginlägg i vintras (17 februari). Då hade jag precis landat i Alicante på Costa Blanca, litet nordost från där jag befinner mig nu, i Málaga. Några dagar tidigare hade min hemsida/blogg – alltså den du befinner dig på just nu – publicerats, fyra blogginlägg var utlagda då. Nu, tvåochenhalv månad senare, har jag skrivit och publicerat ytterligare 20 inlägg, jätteroligt tycker jag själv – vad tycker du?

Málaga dag 1 – Valborgsmäss

Efter en lång och vädermässigt tråkig vinter där hemma känns det skönt med ett miljöombyte“, skrev jag då och det gäller ännu. Vädret har varit nyckfullt, varmt och kallt om vartannat, snö efter några dagar med hög värme – segt helt enkelt. Så, det är verkligen skönt med ett avbrott i kylan, men dessvärre möttes vi inte av så mycket värme när vi kom. Det var lagom skönt på eftermiddagen, men när vi gick ut på kvällen blev det riktigt svalt och dragigt. Efter att ha suttit ute och ätit var vi tvungna att dra oss inomhus till ett café för att värma oss med gott kaffe och inomhusvärmen.

Balkongen Malaga
Utsikten från balkongen

Vi hade tur att hitta ett hotell nära allt det som är sevärt. Dessutom blev vi erbjudna att byta till en lägenhet med en liten balkong till samma kostnad som hotellrummet när vi kom, så vi känner oss väldigt nöjda så här långt. Utsikten är väl sådär, men det är alltid skönt att ha ett rum till, nånstans att sitta och läsa och – kanske äta frukost – köket är litet dåligt utrustat …

Du har kanske, som så många andra varit i Malaga. Jag har också varit här – för 46 år sedan! Jag har inga minnen alls från den tiden härifrån. Så dag ett, som bara är en halv dag, blev en första avscanning av stadskärnan. Här finns hur mycket som helst att beskåda: en romersk amfiteater, ett kastell, en helt vidunderlig katedral – från utsidan i alla fall, små trånga spännande gränder, ja hur mycket som helst att återkomma till dag två – om det inte regnar då – hoppas inte.

Málaga dag 2 – Första maj

Ingela på vift i Malaga
Ingela på vift i Malaga

Det skulle ha blivit en morgonjogg utefter och i Paséo de Espana, ett helt underbart promenadstråk som i en botanisk trädgård fast på längden, med massor av fåglar som tjattrar uppe i träden. Men maken var hungrig efter frukost, så vi pallrade oss ut i den svala morgonen och hittade ett ställe där vi kunde beställa frukost (desayono)” de la casa”. Solen kom fram och vi avnjöt yoghurt, café con leche och en härlig omelett på toast och med skivad frukt till i stället för bacon. Strålande – inget LCHF här inte!

1 maj – Fiesta del Trabajo/Arbetets dag – betyder jättemycket folk överallt – alla är lediga och rör sig ute, malagabor och turister om varandra. Det innebar köer till alla sevärdheter. Vi gick hela vägen upp till kastellet – en sevärdhet i sig, mycket att fotografera – och möttes av en imponerande kö som vi inte ställde oss i. Vi ska försöka i morgon igen, en vanlig onsdag går det förhoppningsvis bättre. Väl nedkomna från höjderna ville vi ha gott kaffe, vilket vi från gårdagen visste serverades på Costa Coffee vid Plaza de la Constitución . På väg dit passerade vi katedralen Santa Maria, där en ännu längre kö ringlade sig långt ut på gatan. Slutsats, det får bli en annan dag det också. Bra tips till en regnig dag, det finns risk för det (just nu till exempel).

Placa de la Constitucion
Demonstrationen på Konstitutionsplatsen

Framme vid Plaza de la Constitución (Konstitutionsplatsen) var det mängder av folk där med flaggor, banderoller och plakat, förstamajtal och Internationalen – alla rekvisit var representerade. Vi satt inne för att få ned ljudvolymen något och kunde ändå se ut över folkmassorna. Kaffet kompletterades med varsin Rústico (grovt bröd) med kyckling och pesto, uppvärmd som en panini – en lättlunch, lagom för oss just då.

Efter att alla människor hade skingrats – jag såg inte att det blev något demonstrationståg – gick vi vidare till Estación de Autobuses, busstationen helt enkelt. Vi fick superbra service om när bussarna går till och från Riogordo, Nerja och Ronda, allt utskrivet på tre små pappersremsor på några sekunder. Sen gick vi “hemåt” för att komma undan några regndroppar som föll och för att planera de kommande dagarna – och vila litet… 13.800 steg hade vi gått.

Till sist …

Hur resten av dag två utföll får du kanske veta i nästa inlägg om ett par dagar eller så …
Jag hoppas på litet mer värme, just nu har vi bara 16 grader tror vi. Då tänker jag göra litet träning utomhus på min morgonrunda, litet balansträning bland annat. Jag får väl stå nånstans bland träden och buskarna i Paséo de Espana …

Vi hörs & ses endera dagen!

 

Kategori ,

Läsarkommentarer

Kommentarer

 1. Anna säger

  Vad härligt med dagar i Malaga! Jag blir nyfiken på sin balansträning-det skulle jag behöva i någon enkel form. Tips? Kram

  • Ingela Kumlin säger

   Hej Anna, tack för din kommentar.
   Ja, det är verkligen härligt att vara här, det finns så mycket att göra, men man kan absolut också göra ingenting och bara strosa omkring.
   Beträffande balansträning, har du läst mina två tidigare inlägg som handlar om balans? “Träna din balans – så förlänger du livet” från den 18 april och “Balansera mera – reflektioner och sammanfattning” från den 28 april är det jag menar. Där hittar du en del guldkorn och två länkar till andra sajter. Men så snart jag har kommit hem och har hunnit landa litet, så ska jag sätta samman ett program och lägga ut det på bloggen. Som jag har skrivit tidigare så består balansträningen både av ben- och coreträning, och det tror jag nog att du redan har bra koll på, och den allmänna grundträningen likaså (springa, cykla, gå och andra former av fysisk träning). De mer specifika balansövningarna ska innefatta utmaningar för balansen, alltså inte bara att stå på ett ben rätt upp och ned, vilket är det vanligaste rådet som ges ut. En jättebra övning, om du vill ha en att testa så länge, tycker jag är att stå på ett ben och cykla i luften med det andra benet i så stora cirklar du kan åstadkomma. Det går nästan inte att undvika att vingla till och nästan tappa balansen (iaf inte för mig), men det är just det som är BALANSTRÄNINGEN! Lycka till så länge – kram från Ingela

 2. Marianne säger

  Det finns flera intressanta museum i Malaga om vädret är kasst. Bl.a. Thyssen muse’et. Ronda är underbart. Ha det bäst.

  • Ingela Kumlin säger

   Hej Marianne och tack för tipsen!
   Málaga saluför sig som museernas stad, så här finns hur mycket som helst att välja på. Carmen Thyssen-museet var vi på i söndags, och det var verkligen jättefint! Just nu och fram till september tror jag, har de en Mediterráneo-utställning med många kända konstnärer, bl a verk av Picasso. Signac och Matisse. Vi upptäckte också ett fint expressionistmuseum, det enda i Spanien påstås det, Museum Jorge Rando inhyst i ett kloster. Konsten var verkligen uttrycksfull och nästan litet “breathtaking” faktiskt. Ronda fick stå över denna gång, det var regnrisk när vi skulle ta bussen dit igår. Ha dé så bra!

  • Ingela Kumlin säger

   Hej Mervi, tack för din kommentar! Vi har absolut inte missat Picassomuseet, vi köpte faktiskt biljetterna dit hemifrån för att slippa köerna. Som du kan läsa i mitt svar till Marianne, så har vi även hittat andra museer som är väl värda ett besök eller flera till och med. Ha dé så bra!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *