Våren, vandring och mening i livet – reflektioner på trappan

Solen på trappan – en stund av njutning

Äntligen vår, jag sitter ute på trappan i lä och söderläge och bara njuter, tar en kopp kaffe eller äter nåt. Det finns en nyframtagen (fusk)rottingmöbel, men allt som oftast sitter vi direkt på trappen. Så är det att “bo på landet”, som jag gör fast så nära stan, och det väcker liknande minnen från min uppväxt utanför Stockholm. Opretentiöst och naturligt, ingen ser oss eller vad vi gör. Jo just när vi sitter på entrétrappan, den vetter mot vägen som går rakt upp i skogen, syns vi, men i övrigt är vi helt insynsskyddade. Jag brukar säga att det som definierar ett bra läge att bo, är att jag kan kissa på tomten och inte behöver gå in för att göra det när jag är utomhus.

Våren kommer med härliga utflykter

Jag kan inte minnas att jag någonsin har längtat så starkt efter att vintern ska ta slut och våren infinna sig. Men nu har vi en underbar tid framför oss nu, med lövsprickning, blomknoppar, sjö, skog och hav – livet i naturen! Längtar redan efter alla härliga utflykter, ofta dagsturer, till kära mål runt Mölnlycke – Göteborg. Koön och Marstrand, Särö Västerskog, olika ställen i Delsjöskogarna, främst Västra Långvattnet, Finnsjön med flera ställen. Nu när jag har mer ledig tid hoppas jag också upptäcka nya utflyktsmål, både i närheten och längre bort. Att vara ute och röra på mig, vandra, med liten ryggsäck på ryggen med fika och vatten och litet hundtillbehör, hunden i koppel och gärna också maken vid min sida, är min favoritsysselsättning.

Att vandra i naturen – lisa för själen och nytta för kroppen

När jag rör mig på stigar och skogsvägar upplever jag något som näst intill går att beskriva som “lycka”, men som nog mer handlar om välbefinnande och tillfredsställelse. Känslan infinner sig inte genast, utan särskilt under den senare delen av turen. Jag kommer in i ett närmast hypnotiskt tillstånd och upplever en otrolig närhet i mig själv, i min kropp, och en glädje i att kroppen bär mig, fungerar och är med mig – inte mot mig.

Vandring som meningsskapare

Då tänker jag ofta tankar om vad som skapar mening i människors liv. Kan en vandring i skogen skapa mening i livet (inte med livet ), eller är det endast en sysselsättning för att hålla sjukdomar och symtom borta, komma ut och röra på sig och andas frisk luft? För mig är det allt detta; det sistnämnda refererar till sakkunskap och fakta, medan vad som skapar mening handlar om upplevelsen, känslan och värdet eller kvaliteten som jag lägger i den. Vad som skapar mening är för mig alltså personligt och baseras på en subjektiv upplevelse.

En filosofi om åldrandet

Har du lyssnat till radioprogrammet Pyramiden som jag tipsade om i förra inlägget, det förra programmet som handlade om Åldrandets filosofi. Om inte, rekommenderar jag dig att göra det, jag har gjort det ett par gånger och ska göra det igen. Om du är pensionär, det vill säga har slutat arbeta och tar ut pension, (för klarhet i definitioner av pensionär, senior etcetera se mitt första blogginlägg: Pensionär, senior eller bara “har slutat arbeta”? ), får du en del att tänka på, men även om du fortfarande arbetar tror jag.

Det talas till exempel om att som pensionär “betala tillbaka till samhället”, vad tänker du om det? Upplever du att du har något att betala tillbaka, och för vad då i sådant fall? Eller att vi som äldre behöver ställa oss särskilda moralfrågor, till exempel att vi ska ta ett särskilt globalt ansvar för ekonomi och miljö, på grund av att vi tillhör en generation som har dragit stor nytta av den ekonomiska utvecklingen och att vi har varit delaktiga i att miljön är så katastrofal. Det är rättså massivt att ta till sig, men jag ska reflektera vidare och ge det en chans.

Lyssna till programmet själv så att du får den rätta bakgrunden till mina kortfattade utsnitt. Jag är intresserad av hur du tänker och resonerar, och jag kommer att utveckla mitt resonemang här på bloggen vid ett senare tillfälle.

Till sist …

Det här inlägget blir litet kortare än vad jag brukar skriva, men det tycker du nog är bra, eller hur? Det är lätt att skriva mycket när jag väl har kommit igång, så att skriva kort kräver litet extra av mig. Jag upprepar min uppmaning från tidigare blogginlägg, att jag väldigt gärna vill att du ska scrolla ner och skriva litet i kommentarsfältet. Respondera på det jag skriver, vad ger det dig, vad väcker det för tankar, vad skulle du vilja ha mer av etcetera. Om du inte skriver så vet jag inte ens om du läser, det blir litet som att trampa vatten och inte komma någonstans.

Kategori

Läsarkommentarer

Kommentarer

 1. Kajsa Frick säger

  På våren plockar jag eller i alla fall tittar på blommorna i den ordning som de kommer upp som snödroppar, tussilago, blåsippor, vitsippor, gullvivor, smörbollar, liljekonvalj. Tiden går så fort och vissa år har jag haft så mycket att göra under vårterminen med jobb, jobb och jobb och rätt som det är så POFF är det högsommar! Att följa blommorna under våren är ett sätt för mig att hänga med i tiden. Nu väntar jag på blåsipporna. Kram kram🌸🌷

  • Ingela Kumlin säger

   Hej Kajsa, och tack för din tänkvärda kommentar! Så många år som det har varit så för mig också. Nåt år fick jag inte ut blommor på trädäcket vid vår entré förrän till midsommar, annars har jag påsken som riktmärke, så tråkigt är det! Din “rutin” verkar jättebra, ett sätt att hänga med i vårens framfart och samtidigt njuta av blommorna vartefter de kommer upp och slår ut. Men så mycket blommor ser jag inte där jag bor i naturen i alla fall. Och åh så jag längtar efter blåsipporna, de finns knappt alls här nere. Fortsätt njuta av våren steg för steg, kram / Ingela

 2. Therese säger

  Hej! Du skriver så bra 😊. Vandring som meningsskapare ger en del reflektioner och livsviktiga sådana. Att vara i det stora och i det lilla är lycka och lisa för själen. Trevlig helg Kram Therese

  • Ingela Kumlin säger

   Hej Therese, och stort tack för din kommentar och ditt positiva gensvar! Jag är så glad att mitt inlägg väcker tankar och reflektioner hos dig och andra …
   Hoppas du har en underbar helg, jag njuter SÅÅÅ av våren!

  • Ingela Kumlin säger

   Tack Mervi för dina välformulerade och kondenserade kommentarer, här och på Facebook, och tack för att du delar! Kram!

 3. Maria säger

  Tack för din härliga beskrivning över det tillsynes enkla men så viktiga i livet. Att hitta skönheten och glädjen i att kroppen funkar och att njuta av naturen. Imorgon ska jag lyssna på pyramidenavsnittet😊

Trackbacks

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *