Vi är på rätt sida nu – äntligen

Det går fort nu. Drygt en timme på morgonen och litet mer än enochenhalv timme på eftermiddagen, så mycket mer ljus har vi fått sen det var som allra mörkast. Det har visserligen varit en hel del moln och regn, men det är ändå svårt att missa att ljuset börjar återkomma.

Vad gör det med dig? För mig innebär det mer lust och energi. Det är märkligt att jag inte särskilt noterar att jag tappar i energi på hösten. Mest är det nog de mörka kvällarna som innebär att dygnet känns kortare och jag inte får lika mycket gjort som annars. Och nu när dagarna blir längre, är livet så mycket roligare och lättare att leva. Man måste inte ha någon depression för att känna så.

Dagarna som kommer …

Det var rättså nyttigt att låta bloggandet ligga på is några månader i höstas. Min tillvaro var så inrutad och jag hade nästan tappat bort den härliga känsla som är förenad med att vara pensionär och inte vara tvungen att gå till jobbet dagligen. Jag hade tidvis många jympapass, ibland för många. Vissa veckor kunde jag ha pass fem dagar i veckan. Till slut försvann lite av glädjen, och det blev för mycket rutin över det hela. Och den gamla kroppen blev lite sliten. Nu har jag jympapass två, max tre, dagar per vecka. Det innebär att jag har vardagar som inte alls är inbokade vilket jag älskar. Det betyder också att jag hinner gå och träna på egen hand; annars blir de pass jag själv leder de enda pass jag går på.

De “blanka” dagarna fylls snart ändå. Lilja, min hund ska ha sitt. Hon har dessutom blivit mycket piggare nu, nu gillar hon att promenera igen. Flest och längst promenader går hon dock med min man – är inte det lite konstigt? Men oavsett hur hon väljer att gå, så går/joggar jag vår runda – “Långenäsrundan” – varje dag. Den är cirka 5 km lång vilket är en lagom minimal daglig dos. Vissa dagar blir det längre beroende på väder, tid och lust. Jag är i alla fall nöjd med att det har blivit till en rutin nu, en rutin som jag inte behöver ödsla tid med att reflektera över.

… och dagarna som går

Ibland kan jag själv undra vart tiden tar vägen, en dag går så himla fort även om jag oftast är uppe ganska tidigt! De dagar jag har mina pass går jag upp vid sju för att hinna vakna ordentligt till passet börjar halvtio. Övriga dagar går jag oftast upp senast åtta. Det är väldigt skönt att äta frukost i lugn och ro, men det gäller att inte fastna där mellan paddan, mobilen, radion och teven. Då går förmiddagen snabbt, alltför snabbt.

Nu har jag därför bestämt mig för att jag ska göra minst en sak på min Att göra-lista varje dag, så att jag successivt och målmedvetet betar av den. På listan står saker som behöver göras i hemmet, med kläder eller annat som ska göras. Närmast i tur på listan är att putsa några silverföremål som skulle blivit putsade till jul, men som jag då prioriterade ner och fick ställa undan. Nu har de kommit fram igen och väntar på att bli putsade.

sybehorNågot annat som också blev gjort i ett huj häromdagen, var en rensning bland mina tyger, sybehör och andra sömnadstillbehör. Det handlade mest om att plocka undan, men som en present på kuppen blir det lättare att ta itu med att faktiskt sy något. En vinterkjol som legat till sig i flera år ska jag nu fålla upp och göra klar, lätt som en plätt. En mönstrad sommarkjol ska jag klippa till och sy och ta med mig på semestern i mars.

Dagarna på längre sikt

Nästa stora projekt är sedan att ta itu med vår stora välfyllda bokhylla. Vi har, trots tidigare rensningsinsatser, alldeles för mycket böcker – de blir bara fler och fler. Vi valde en gång för länge sedan, att låta bygga en väggfast bokhylla i vårt arbetsrum, och valde därmed också att alla böcker skulle få plats där.

books_

Underförstått innebär det att vi successivt ska sortera ut de böcker vi tror att vi inte kommer att läsa (mer), och de som inte betyder något speciellt för oss. En kontinuerlig och utmanande uppgift som bara måste gå – det finns inget alternativ.

Det svåraste är bara vad vi gör med böckerna. Än så länge har det funkat att skänka dem till Stadsmissionen, där andra kan köpa dem billigt samtidigt som pengarna kommer till god nytta, Jag har också hittat Bokbörsen på nätet, en site där man köper begagnade böcker till överkomliga priser. Jag har haft tur och hittat två böcker som jag verkligen ville äga, men som inte finns att köpa som nya längre. Jag hittade dem i nyskick till mycket förmånliga priser, det känns superbra. Kanske kan jag också avyttra några av våra mer värdefulla böcker där och få litet för dem.

ingela-yxsjon_Till sist …

Den här bilden tog jag häromdagen när jag var ute på en egen lite längre runda till Yxsjön i Mölnlycke. Då var det sol och jätteskönt väder vilket det inte har varit alla dagar den senaste tiden. Men, som sagt, vi är på rätt väg nu. Det blir förhoppningsvis fler härliga skogsturer snart framöver, med eller utan hund.

Och det blir förhoppningsvis en massa gjort här hemma också, när ljuset, energin och lusten återkommer.

Hur har du det med din energi och lust, berätta gärna!

Ingela-namnteckning

 

 

Kategori

Läsarkommentarer

Kommentarer

 1. Elisabeth Sonander säger

  Det finns alldeles för mycket att göra nu när ljuset återkommer och dagarna känns längre. Som du skriver, rensa böcker. Men det är så svårt att bli av med dem på ett vettigt sätt. Rensa kläder, också lite svårt när det gäller. Som pensionär är det lätt att drabbas av uppskjutarsjuka – det där behöver jag inte göra just idag……. Och sen tar det emot ännu mer. Läser mycket, njuter av naturen, och tiden går fortare för varje år!

 2. Lars Nilsson säger

  Jag har vasaloppet som min stora satsning den här säsongen. Det går enligt plan. Kan tipsa om senaste avsnittet, #139 av “Rika tillsammans”. Handlar mycket om att ha en sund syn på livet.
  Kram Lasse

  • Ingela Kumlin säger

   Hej Lasse, tack för att du läser bloggen och skriver kommentar!
   Det är stort att åka Vasaloppet, har du gjort det förr? Jag skulle gärna ha gjort det men som Öppet spår, men nu tycker jag det är för sent. Däremot har jag åkt Tjejvasan tre gånger, och sista gången tränade jag jättemycket och väldigt allsidigt och då gick det väldigt bra! Men det finns ju ingen snö nu, så det är svårt att träna. Hur har du lagt upp din träning?
   Tack för ditt tips om Rika tillsammans, som jag inte alls kände till. Nu har jag prenumererat på nyhetsbreven. Jag ska läsa och frossa i deras texter, först och främst avsnitt 139.
   Ha dé gott och LYCKA TILL! / Ingela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *